2017-05-26
為補祝母親節和預祝端午節,一家人到灣仔兜記晚飯。選兜記,因為老人家還是偏好傳統廣東菜。屋企人經常話要試新嘢,但每次最後都係㸃番大家的「飛佛」!冇問題!最緊要係大家開心,同埋好食!乳豬半隻 - 兜記的招牌,一定要食!乳豬皮燒得卜卜脆,豬肉不太肥,燒得香,質地彈口,就稍為乾了些,要靠㸃乳豬醬補足。幾碟餸過後,再翻兜食多件乳豬,雖然放涼了,外皮沒有變靱,仍然保持上碟時的卜脆,值得讚賞!鹹菜胡椒豬肚湯 - 夏日炎炎,飲胡椒湯係有啲唔啱季節。但見到前面枱的食客食得咁高興,我又要點一個!鹹菜和豬肚都好足料,有幾件豬肚的表面焦黑了,可見廚司曾經將豬肚爆香,這另肚及湯都更香更好味!湯底的胡椒份量剛好,湯不會太辣和嗆喉,飲過一碗令全身滾燙流汗!咕嚕肉 - 肉質軟腍,汁醬都美味,唯肉塊大小不一,也未有理想中的外脆內軟,水準平實了㸃。粟米斑塊 - 上碟時以為係炸鮮奶或炸豆腐,炸皮大大塊的,心想:千祈唔好有厚叠叠的炸漿包住塊魚呀,唔該!儘管心存懷疑,都要試吓啦!Good 喎!好好味!外皮非常鬆脆,而重點魚塊也温熱軟綿綿,加埋粟米汁就更加滑溜!清蒸石斑和上湯菜心 - 還完基本嘅家常餸,其實都考心思同功力。約2斤
清蒸石斑和上湯菜心 - 還完基本嘅家常餸,其實都考心思同功力。約2斤重的石斑魚,肉厚足秤,但是不夠滑,幸好鮮魚的香甜補番!菜心選取菜遠部分,鮮甜而且爽口,用上湯勺過就更能香口!
在傳統的中菜館用餐總會有種「人性」的感覺!沒有集團連鎖酒樓的「標準」味道及「格式」服務,換成「自我感覺良好」!