2020-01-22 105 views
今日同朋友係荃灣行街,行到咁試下覺得肚餓,就入左黎呢間樓下冰室。門面唔錯,清清楚楚睇到有咩食,見下午茶幾抵食,就一於左去試下。即使係三點三時段,都仲有好多人係到,不過好就好在呢到啲座位唔會放到好逼,而且啲卡位都好舒服,下午時段玩到攰攰地入黎休息下一流!下午茶都好多選擇,全部都係傳統冰室有既野食,唔錯!我地首先食左個吉列豬扒配薯角,豬扒外脆內軟,鎖得住入面啲肉汁,豬扒軟淋淋,易切又易入口,係我expect既味道,good!其次叫左個炸韭菜餃,外皮炸得同樣鬆脆,入面韭菜餡足料,好好食,不過得5隻有啲少。瑞士雞脾無得輸,見到隻色已經好想大大啖咬,雞肉軟身,唔會過熟,瑞士汁甜度適中,我地兩個人要一人一隻先夠喉!最難忘係左手邊白色呢杯綠椰冰,本身黎到冰室最想飲既係紅豆冰,但見到呢到個招牌綠椰冰好似好吸引,就試左佢,點知一試就有驚喜。綠椰冰椰杯味好濃郁,中意椰汁既朋友唔試就走寶,入面仲有啲綠豆蓉,好好食。果然係樓下冰室必試,正呀!

下午茶都好多選擇,全部都係傳統冰室有既野食,唔錯!

• 綠椰冰