2023-07-01
#搞串個pantry傳說每一間大學都會有一個比較劣🙈嘅canteen🥤,究竟係咪真嘅呢🧐?今日就嚟咗#理工大學 一間canteen試吓啦🥳。一入到canteen就知係典型大學canteen格局😚,買「飛」之後去唔同嘅位拎餐👏🏻。今次我哋就嗌咗油雞燒鴨飯🦆、自選兩餸飯(南乳羅漢粗齋🥙、章魚肉餅蒸豆腐🍛),個燒味飯望上去都幾好,雞同鴨嘅數量都各有4-5件😍。但係嗰兩餸飯因為有個鐵盆,所以望落就好似監獄嘅午餐啦😂。油雞燒鴨飯食落同外面大部分燒味舖啲燒味冇乜分別🙂,而且呢個canteen應該係大家樂承包,所以同外面大家樂嘅燒味飯都冇乜分別。兩餸飯就唔多得啦🙁,章魚肉餅蒸豆腐,同埋南乳醬羅漢齋。對於個賣相有啲失望,係中小學飯商派飯嘅感覺🙈。飯粒偏乾硬,豆腐亦都硬到似豆乾嘅質感🪨,唯一可以接受到嘅係章魚同埋肉味道正常。南乳羅漢齋就味道太鹹🤯。今次食嘅兩餸飯,同以往食嘅感覺相差太遠,唔推薦。不過以大學典型canteen嚟講,都算係咁啦,有興趣大家可以試吓🕺🏻!