2024-07-07 462 views
追求貴婦生活的我,時不時都會在城中尋找值得試的fine dining! 如果有埋Wine pairing就更加好, 合適嘅酒就絕對可以將食物昇華!今次嚟到中環嘅LKF tower試德國菜!下午嘅蘭桂坊真係好靜,可以靜靜地享受一個午餐,適合喜歡悠閒生活嘅我。大廚 Peter Find 有超過 30年在世界各地高級餐廳廚房工作的經驗,不單在歐洲多家米芝蓮星級餐廳工作,更先後在香港文華東方酒店 Pierrot 及香港麗思卡爾頓酒店擔任行政總廚一職,經驗十足!所以今次嘅menu都無令我失望! 我平時唔鍾意食青豆,但係佢哋個「海鱒魚配青豆湯」好清新同清甜! 德式刀削麵Spätzle 都有驚艷到我,麵條入口像蛋絲細滑,超爽口!另外德國鹹豬手就食得多,咁嚟到呢度就要試吓「脆皮烤豬腩肉」,外酥內軟,豬皮香脆爽口,個人很喜歡脆豬皮! 甜品可以試德國有名嘅黑森林蛋糕!朱古力味超濃~我當然有做埋wine pairing! 最鍾意係Sparkling Riesling, 少少酒嘅酸性可以減去食物嘅油膩感。

甜品可以試德國有名嘅黑森林蛋糕!朱古力味超濃~

• Pork  Belly
  • Spätzle