2022-09-25
話說上次同R先生食完串燒後,我就好想食糖水,咁R先生就問我想食中式定西式,我答中式,佢就左我去1間好簡單既糖水店食糖水~我自己成日都黎荃灣,但完全冇留意過呢間糖水店,我見到係呆左~行到入去,係1間好港式既糖水店,佢地有既糖水都已經寫曬係牆上面,而枱亦都有簡介唔同既食物有唔同既功效 (好似食個糖水都好有學問咁)咁今日我地叫左:- 木瓜燉雪耳- 涼粉西米露因為食完串燒,所以叫返d滋潤d既糖水,黎到重係到出緊煙,名副其實新鮮出爐,木瓜食落去好甜,唔太冧,雪耳亦都好爽,尋於正常發揮~至於R先生的涼粉西米露,我見到勁多西米,涼粉亦都好好食,我地勁快就食完~總結:新式既糖水店有好多唔同花款既糖水,但傳統既糖水店,亦都有佢地傳統既好,或者我好耐冇去過呢d糖水店食糖水,所以食得好開心,小朋友可能都未必識分呢d係中式定西式糖水,所以希望呢d小店做得住,之後就可以帶d小朋友黎食喇~
咁今日我地叫左:
- 木瓜燉雪耳