2019-07-14
黃埔一向好多美食,估吾到呢度有鳳城酒樓。呢間係懷舊酒樓,食物點心都會有傳統做法。甘就緊係要試下啦。。。。我地去食下午茶,好多人等位喔,酒樓睇落都好懷舊。。地方環境好大,我地等左30分鐘先有位。。。我地坐係卡位,啲梳化都有歲月既痕跡😅不過呢邊下午茶都幾抵食,大中小點都係20蚊。。。點心紙👇🏻燒鵝瀨粉:燒鴨好香,吾會有一陣霉既味道。個皮都燒到小小脆,肉質都滑。不過瀨粉好碎,夾吾到,要用🥄食鵪春蛋燒賣:蟹籽燒賣就見得多,鵪春蛋真係小見咖。一籠有3粒每粒都有蛋,仲要燒賣脹卜卜,夠熱,好味鮮蝦腐皮卷:餡料較少,但腐皮卷炸到勁脆咖!鮮蝦菜苗餃:入面包住不同種類菜既菜苗,口感好複雜,蝦肉好少。。。點心都正常好食既,不過可能我期望太高,所以有小失望。。。可能晚餐小菜會好食啲,有機會試下。。
點心紙👇🏻
鮮蝦腐皮卷:餡料較少,但腐皮卷炸到勁脆咖!