2019-07-22 203 views
今天去了荃灣的金記冰室午餐,坐低對正個大牌匾,好有氣勢。老牌冰室來了新搞作,跟老夫子來個cross-over,經其語句 “名副其實” 和 “耐人尋味” 竟然變了套餐名字。另外,個個員工都穿上印有 “傳統風味、新派演繹”,是齊心合力的表現。點了一個 “名副其實”,即係金牌乾炒牛河套餐,配凍忌廉朱古力。另一個餐係E餐,福建炒飯,配中湯粟米甘筍汁和熱奶茶。中湯味道還可以,勝在沒有加味精。凍忌廉朱古力: 隻杯印有老夫子同埋大番薯,好cute,我鍾意呀! 杯朱古力初飲第一啖,覺得太濃,後來將啲cream搞勻,同埋等啲冰溶少啲之後,杯朱古力就啱味了。熱奶茶: 味道香滑。福建炒飯: 賣相唔差,用料就無了豬肉了,相信是來貨貴得滯。換來的是火腿片。其他的材料還有雞肉、雜菌、蜆仔肉,蛋碎等等。味道都唔錯的。金牌乾炒牛河: 大碟,鑊氣夠,色水靚,上檯時已聞到香氣撲來。河粉食落唔會散,牛肉大片又腍。再加埋李錦記嘅是拉差辣椒醬一齊食,真係無得輸。

中湯味道還可以,勝在沒有加味精。

熱奶茶: 味道香滑。

Type of Meal
Lunch