飲茶食點心基本上係每個香港人都會做過的事,而家比較盛行精緻點心店多於以往舊時代嘈雜大酒樓。位於中環娛樂行呢間福和雍點心茶館地點方便之餘,又有高質精緻點心,配上一壺高檔茶葉,幸福午後時光就係咁簡單!😎一坐低見到茶壺磁器咁精緻,就即刻揀款茶先!以優質茶葉作為賣點,自然都係高品質的選擇,價錢avg都係60-80一壺。我偏好清香的花茶🤔,所以更覺茉莉龍珠非常吸引。經理介紹到,龍珠意思係茶葉經熱水一沖就會散開成花朵,所以如此取名。熱水沖泡後等左2分鐘左右已經聞到股茉莉花香!濃度中等,入口無苦澀,與油炸點心同食真係絕配😇。未坐暖張凳已經叫左個叉燒酥,福和雍的叉燒酥size剛好一口,但咬開叉燒份量又不少,外皮厚度適中,油香同叉燒醬的甜度相融。第一件點心已經令我幾impress睇到呢度午後下午茶係serve tasting menu! 同行朋友揀左Set B(2人價錢$318未加一)一點驚喜先上左蝦多士,上面鋪滿芝麻,炸到外面香香脆脆,雖然薄身但仲食到中層蝦膠一點彈牙。到底點做到🤣另外炸點芝士蟹肉批都係咸甜balance好好,仲有一股奶香伴住,但size就比較細。蘿蔔絲酥餅外皮層層分明賣相精緻,咬落去

叉燒酥
蝦多士
另外炸點芝士蟹肉批都係咸甜balance好好,仲有一股奶香伴住,但size就比較細。蘿蔔絲酥餅外皮層層分明賣相精緻,咬落去蘿蔔絲軟舐香甜。
😚食完覺得佢地油炸點心都好出色,有油香味但又唔會太膩,上檯溫度都係剛剛好。
後來上蒸點都係一籠3件一人一籠,包括蝦餃燒賣粉果。各件餡料十足,雖然冇用上而家各大新中式餐廳不同的奢華配料,亦冇咩花巧fusion。但將傳統點心用到的材料同工序都用心做,冇偷工,諷刺地講其實現今香港真係買少見少。
蝦餃、燒賣、粉果
食到最後,甜品就反而顯得普通左啲啦~反而壺茶沖得多都開始淡口,下次可以臨尾再叫多壺淨嘆茶就perfect池啦🤣!福和雍點心茶館係我一定會再戰,下次帶長輩來都會令佢驚喜😳
鹹水角
2022-12-02
$200 (Tea)
叉燒酥
蝦多士