2010-10-29
一年前知道有呢間小店出現,「哈日」嘅我一直好想到來試下,可惜久而久之,慢慢將佢推到Wish List較後位置。最近友人突然提起,的起心肝到來朝聖一下,誰不知「相逢恨晚」呢句咁老套嘅說話又再出現,人生在世三十幾年,估唔到竟然在此刻食到如此令我感動嘅麵包,縱使小店位置較偏僻,而且路途甚斜,但果種一步一步走向幸福嘅感覺,值得跟大家一齊分享... 小店Bo-lo'gne位置近荷李活道已婚警察宿舍,如果識得去勝香園嘅朋友,沿著果條斜路一路直上就見到,雖然呢條斜路行完可能幾辛苦,或者正可以為大家個胃作好準備...Bo-lo'gne門外甚有日本住宅區內嘅咖啡小屋Feel,而鮮艷顏色嘅外牆加上旁邊的樓梯,望落相當舒服。內裡地方好細,只有十多個座位,假日必先預留座位。旁邊開放式廚房內,日籍老闆努力一邊為客人準備美食,一邊會望出來跟大家報以微笑,好一個溫馨又休閒嘅地方。簡單又精美餐牌上,除左著名嘅丹麥麵包做嘅三文治多士外,亦提供日本人最愛嘅意大利粉及日式咖喱飯,選擇上的確好適合花心嘅香港人。 Napoleon意大利粉套餐($70) - 整體賣相討好,酸酸嘅拿破崙意粉雖然份量唔多,但有一塊烘丹麥多士陪伴,加
Napoleon意大利粉套餐($70) - 整體賣相討好,酸酸嘅拿破崙意粉雖然份量唔多,但有一塊烘丹麥多士陪伴,加上半個奇異果,令人覺得豐足,假如換上營養價值更高嘅奇異金果當然更完美。Napoleon意大利粉屬日本式,除左少少火腿片之外,其餘都係蕃茄,青椒同蘑菇,醬汁略酸,未必適合每一位客人,麵身亦唔算Al Dente,整體味道不過不失。另外仲有明太子同Carbonara意粉作選擇,但主角始終都係果塊麵包,實在太搶眼喇!呢度嘅丹麥麵包來自日本京都,標榜包身折後有81層之多,所以入口特別鬆軟。事實真係如此,烘焗後外層酥脆,內裡異常鬆軟,牛油香味十足,非常非常好食。坦白講,我真係在香港未食過咁好食嘅麵包,如果大家知道有更出色嘅丹麥麵包,請告知本人!
博洛尼亞吉列豬扒三文治($70) - 先講豬扒部份,炸漿較多,而豬扒亦唔係優質材料,縱使唔算肥膩,相比之下,銀座梅林果份黑豚肉豬扒的確較為出色。但三文治麵包方面,博洛尼亞小店絕對輕鬆取勝,幾乎係無敵手可言,甚至將平平無奇嘅豬扒都可以變得好味起黎,Amazing!
日式碎蛋三文治($47)- 碎蛋部份做得相當討好,蛋粒跟沙律醬味道好協調,再加上超高質素麵包再一次成功搶鏡,好味程度自然爆晒燈!
香蕉焦糖多士($65) - 以前從來無諗過,香蕉跟麵包片兩樣平平無奇嘅食材,到底可以擦出咩火花,呢度加上焦糖後,有如月老將兩者結合,實在食得令人感動萬分。焦糖唔係稠密濃郁,甜度剛好,而香蕉就甜得自然,甜味滲入層層酥脆嘅麵包中,食落既有層次感又滿足,實在令我大開眼戒。下次到來,必要試一下呢度加上雪糕嘅多士,我有信心係另一個讚不絕口嘅美食!
如果食完丹麥麵包意猶未盡的話,呢度可以俾大家外賣拎走。同時亦有果醬同丹麥酥條出售,感覺有如一間小小日本麵包店一樣。大家就算唔係親身到來,亦可以到佢地嘅網頁訂購。價錢上雖然真係幾貴,但嫌我浮誇都要講一次,呢度賣嘅係全城最強最好味嘅丹麥麵包,所以呢個價錢絕對值得!