2014-02-18
前日(16-2-2014 Sun)朝早,同男友起身後要過梨木樹攞o野,就o係呢邊食早餐啦,我o地入o黎市市商場搵o野食,見到龍華閣同大家樂,應該重有茶餐廳o既,搵吓啦,上到o黎見到有呢間,咁就呢間啦,而o黎到係10:45am,常餐要11:00am至有,我o地坐o係迎新門口o既卡位,大門大開o左,有風吹入o黎都幾涼吓.我o地揀$25.00o既粥餐,要皮蛋瘦肉粥同雜菜腸,牛肉腸,但兩隻腸粉都冇晒,咁改要蝦米腸同炒麵.等o左一陣,蝦米腸先到,睇見豉油俾得唔多,食落,嘩!不單止唔熱,重要唔軟同厚,攪咩o野?唔係保住暖o既咩? 蝦米就幾香.味道: 0.5分之後炒麵到o黎,睇見有煙出,係即炒o既,咁好少少,麵身幾幼,食落,好乾身,味道亦淡,男友話唔錯.呢個比石圍角江記油同濕o既好唔同,但之後我食粥再夾一撮食先,食到好鹹同類似調味粉o既味道,唔通炒唔勻? 味道: 3分最後兩碗皮蛋瘦肉粥至到o黎,點解個粥會係最後至到?唔會特登為我o地煲吧.講返個大大碗o既粥,我o個碗皮蛋好似多啲,男友o既就相反.粥底都叫棉,但冇前一晚o係五月花食o既蟹粥咁棉.皮蛋唔使講,反而帶灰色o既瘦肉係醃過o既,鹹鹹地,而當中我
等o左一陣,蝦米腸先到, 睇見豉油俾得唔多,食落,嘩!不單止唔熱,重要唔軟同厚, 攪咩o野?唔係保住暖o既咩? 蝦米就幾香.
味道: 0.5分
之後炒麵到o黎, 睇見有煙出,係即炒o既,咁好少少,麵身幾幼,食落,好乾身,味道亦淡,男友話唔錯.呢個比石圍角江記油同濕o既好唔同,但之後我食粥再夾一撮食先,食到好鹹同類似調味粉o既味道,唔通炒唔勻?
味道: 3分
最後兩碗皮蛋瘦肉粥至到o黎, 點解個粥會係最後至到?唔會特登為我o地煲吧.
講返個大大碗o既粥,我o個碗皮蛋好似多啲,男友o既就相反.粥底都叫棉,但冇前一晚o係五月花食o既蟹粥咁棉.皮蛋唔使講,反而帶灰色o既瘦肉係醃過o既,鹹鹹地,而當中我食到陣皮味.
味道: 3分
服務:
我o地睇先menu叫o野,就舉手叫個離遠o既男侍應,但佢冇理我,而門口有個亞姐就行o黎,話轉頭先,佢自己唔識寫字.OK,但轉頭點解唔幫我叫人o黎寫?於是我又再舉手叫人,今次另一個亞姐應我落單.
環境,服務同抵食都係2.5分