2020-07-29
疫情關系,差唔多成年無去過日本,所以今日就黎依間新開既日系cafe,希望可以止一止我既日本癮。店鋪唔大,所以座位都唔多。當日係平日既中午去到,都需要稍等一下先有位。鋪面以木色為主,設計同日本既cafe小店好似,所以真係會有種去左日本cafe既感覺。因為朝早已經飲左咖啡,所以就叫左杯凍既matcha latte,另外再加多件柑橘千層蛋糕同蘋果蜜糖吐司。雖然佢個環境好有日本感覺,但食物同飲品就唔係好比到我日本既味道。首先講下杯matcha latte,係飲到真係用左日本既抹茶粉,但整體飲落比較淡,抹茶既甘香味道唔太特出。另外件柑橘千層蛋糕味道普通,感覺似donki既急凍千層蛋糕,而且柑橘只得面頭兩片同埋忌廉亦都偏少。最後個蘋果蜜糖吐司比蛋糕出色,吐司鬆軟,不會烤得過硬,面頭既蘋果片清甜,但略厭有點少,同埋我本身係個玉桂控,所以覺得可以再加多少少玉桂粉。位置上人流唔多環境清靜,非常適合靜靜地享受咖啡。但上述既食物同飲品既味道就不太合我個人口味
Matcha Latte, 柑橘千層蛋糕, 蘋果蜜糖吐司