2018-07-15 337 views
哩間係台灣有名的牛肉麵專門店近日在銅鑼灣開設分店,店內裝修簡單有型格,大概坐3至40人,都是一般麵檔格局。餐牌選擇眾多不過價錢偏貴(翻查台灣總店的收費差不多是一陪的價錢啊),店家非常進取。我哋叫咗招牌三合一牛肉麵,番茄牛肉麵和肉燥青菜。紅燒招牌三合一牛肉麵招牌三合一入面紅燒有牛肉,牛肚及牛筋。湯底不算濃但帶有點微辣。牛肚切成長條,煮得軟腍,彈牙又唔會靭;牛肉炆得鬆化,入口有膠質;牛筋就比較軟身,鍾意有咬口嘅朋友就唔太啱啦。麵質可以選硬/軟,我哋揀咗硬,所以都幾有口感,好煙韌!建議大家都應該要選硬。番茄牛肉麵牛肉同麵都是和三合一的一樣,反而湯底帶少少酸但都食到有蕃茄係入面,不過湯底來講都睇唔出番茄同牛肉湯之間有任何火花擦出。整體最欣賞都係紅燒牛肉。肉燥青菜青菜係選用波菜所以特別喜歡,肉燥做得好好亦唔會有好多肥膏,醬汁濃郁拌菜一齊食係一流,呢個反而係我哋最喜歡的菜式。如果撇除價錢的話,這店的牛肉麵還是好味的不過這樣的價錢我們可以有更加更加多的選擇。

紅燒招牌三合一牛肉麵

紅燒牛肉三合一