2023-10-24 277 views
滑蛋芝士豬扒飯喺香港食呢啲平民級數嘅日本菜就預咗係港式茶餐廳日本菜,所以都不需太認真什麼賣相同用餐細節。當份餐擺低時,賣相算係合格啦。賣相過關,味道就係真正考試,麵豉湯夠熱,顏色淡黃,以三文魚肉熬製味道唔算濃厚,咸度都適中但油層比較厚。輪到主角滑蛋芝士豬扒,先試滑蛋⋯⋯⋯⋯⋯⋯係完全唔合格,首先蛋底底味不夠味! 第二,滑蛋煮過頭變成海棉狀態又硬實又鞋柴,加添番枱面上嘅豉油,咁就可以調節番味道,但蛋質就完敗無得救囉。芝士豬扒睇落好似好厚,其實都係炸粉作怪,而一啖咬落去,就即刻湧出來一點油膩味,而且係整塊豬扒都帶有呢個油味! 好在,芝士在豬扒內都溶得夠,夾起來亦有拉絲,但芝士味不濃。而白飯份量就比較小咗啲,不夠食晒成碟蛋,飯質有黏糯感入口軟熟夠熱。今晚在半場坐客環境下冷氣感覺不太夠,枱櫈排列比較緊湊,而最令我驚嚇係自助水機出水恍如失控,一出水就淺起,一不小心就彈濕衣服,我不明白店長為何不跟進此情況。整體用餐體驗唔算太好。
滑蛋芝士豬扒飯
2023-10-24