話晒呢間都係皇上皇集團, 冇諗過集團式酒樓, d 食物水準會差成咁.星期六晨早與屋企人到此酒樓飲個早茶. 誰不知食完好唔開心囉!!2人行, 叫左6個點心, 埋單接近$190 (連茶錢)....價錢不是最大問題, 宜家好多酒樓都去到呢個價, 亦明白宜家成本高, 食物平極都有限, 至緊要味道及服務都唔好太差!! 可惜.....1) 蜂巢炸芉角 - 表面睇落去個樣都ok, 一咬落去就嚇一嚇, 個皮又厚又"實", 亦因為厚皮過頭, 所以饀勁少2) 皮旦豬膶粥 - 料少不在講, 豬膶煮到"老"晒, 勁"un"...粥好淡口, 好明顯今朝加過水再翻煲, 但翻煲時間唔夠耐, 連鹽都慳番冇落.3) 煎蘿蔔糕 - 蘿蔔超少, 我諗份量有10:1 (粉:蘿蔔), 口感勁"粉"....都算! 諗住點下甜醬辣醬去遮蓋佢既缺點啦, 點知, d 醬好似"git"左落隻碟好耐咁, 有少少乾身, 夾住件蘿蔔糕去點, 成件質落去都點得果少少響件糕度...辣醬唔辣, 冇乜辣醬味, 但colour 又夠橙紅色喎! 4) 韮菜鮮蝦蒸餃 - 呢個饀料係ok正常, 但個皮超唔掂!! 應該落左勁多粉去"try"個皮, 皮厚身得嚟

4) 韮菜鮮蝦蒸餃 - 呢個饀料係ok正常, 但個皮超唔掂!! 應該落左勁多粉去"try"個皮, 皮厚身得嚟感覺食左好多粉咁, 食一隻勁頂胃~
5) 蒜蓉蒸鮮魷 - 味道正常, 但鮮魷蒸過時, 勁硬勁"un"....蒜味冇乜~
6) 蒜蓉蒸排骨 - 咁多款點心我覺得呢款算係比較正常, 味道ok! 排骨都入味的, 可惜, 每件排骨切得好大件, 大到放落口後係唔可以說話果種"大", 仲要一件串連一件, 我夾一件,等於夾2-3件, 一夾就夾起半碟了...要自己再加工cut番開佢....連切排骨厨房師傅都切到咁求其...=.="

若我用每人平均$9x去食d 咁既質素點心, 我洗乜嚟呢度??
2012-05-12
  • 沒有