2020-01-07 695 views
今日有事出左灣仔做野, 所以順便係果頭食lunch。本身都唔知食咩好, 因為唔係好熟路, 但行行下見到有一間餐廳好多人排隊, 心諗應該唔會伏掛😛, 所以就去一齊排隊。排緊隊既時候望到餐廳既招牌既英文寫住「Lim Kee Bing Sutt」😂 幾搞笑, 係幫人學廣東話既途徑之一。我同同事等左5分鐘左右就入得 (因為人齊會比較快), 餐廳面積都幾大, 加上四四方方, 放到好多坐位, 難怪咁快有位。坐低左之後見到個餐牌, 有少少驚喜, 因為餐牌上部分食物名都幾特別, 例如: 男人最愛, 女人的浪漫… (雖然最後我點左廉記茶餐, 因為$58好似抵食D🤭)肉醬腸仔奄列 + 蒜茸法式多士平時係茶餐廳食到既奄列, 入面通常只有火腿, 但呢個奄列係有醬既, 幾特別。一上枱時見到個奄列漲卜卜, 都知道入面幾足料。果然, 一切開, D肉醬就必哂出黎! 😏 肉醬其實就係平時食肉醬意粉果隻醬, 不過入面仲加左腸仔, 有野咬下可以增加口感。不過奄列既蛋皮就煮得老左同乾左少少, 影響味道。而就咁食個肉醬奄列就有少少咸既, 所以我係撈埋主餐一齊食。至於個蒜茸法式多士就比我想像中好食。平時我唔中意食D又硬又乾既麵包

肉醬腸仔奄列 + 蒜茸法式多士

至於個蒜茸法式多士就比我想像中好食。平時我唔中意食D又硬又乾既麵包🍞, 但呢個蒜茸多士首先比較薄身, 另外就係好脆口, 咬落去唔會好似食緊油咁 (呢個好重要!), 加埋蒜茸🧄既香味, 真係唔錯。

叉燒通粉

揀叉燒係因為覺得其他配料 (例如: 沙爹牛肉, 五香肉丁) 太普通, 應該間間都差唔多味, 所以試叉燒就知道餐廳食物水平如何。食完之後, 我覺得個叉燒整得幾好, 肥瘦適中, 而且煮之前應該係預先處理過, 個味道唔會因為俾個湯浸完就無左, 而係鎖死左係肉入面。味道方面, 佢比平常出面食既叉燒稍甜, 而且瘦既地方唔會又乾又鞋, 係有少少淋淋地, 好正!

餐牌:
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)