2018-09-27 85 views
放工後同同事去左旺角的億膳食晚飯,呢間餐廳係港式X越式的fusion 菜。鋪頭裝修好簡潔,感覺舒服。入座後我地叫左幾道小菜: 黑松露野菌炆伊麵 - 黑松露味濃郁,伊麵唔會太油膩,炆得煙韌夠乾身。花旗參烏雞排骨湯 – 湯頭花旗參味夠濃,味道甘甜,火候十足,湯料亦好豐富,好滋補。香茅泰式明爐烏頭 – 烏頭肉質鮮嫩幼滑而且鮮甜,個酸辣汁香濃惹味,非常醒胃。蒜蓉炒通菜 -有鑊氣之餘通菜仲好翠綠,炒得恰到好處。d通菜通菜又鮮又爽,口感幼嫩,而且好入味,蒜香味十足, 椒鹽炸豆腐 - 外皮炸到卜卜脆,入面的豆腐仍然保持滑溜溜的狀態,配埋椒鹽,夠曬惹味。椒鹽香茅豬扒 - 豬扒份量十足, 炸得香口酥脆。豬扒有肥有瘦,有嚼口,唔會黐牙,富肉味,充滿肉汁,送飯一流。