2023-07-09 38 views
小編呢日約咗個朋友仔👭食下午茶🫖,大家都想搵個舒適啲嘅地方慢慢傾下計😄。咁啱之前小編行過K11 Musea👀見到呢間餐廳望住維港🌊,而且仲有個特式九宮格下午茶☕️。所以就嚟試下🤭我哋被安排坐係近窗口🪟嘅位置。維港🌊景色盡收眼底,非常寫意。坐係到好似去咗渡假🏖️一樣,令人暫時忘記緊張嘅都市生活😓 🌃。侍應🤵🏻建議由左下角鹹點開始食起。先嚟有大蔥雞肉🍗,以燒烤形式去烹調大蔥同埋雞肉🍗,大蔥食落甜甜地超好吃😋,雞肉嫩嫩肉汁夠多😋。和牛蘆筍🐮,以和牛包住蘆筍嚟食😮,和牛嘅油脂香滲入蘆筍😛,既品嚐到和牛香之餘,亦唔會有油膩感😋。第三味係青椒仔🫑配冬菇,冬菇滑嫩爽口,鮮香味美。配合青椒的清香味,既美味之餘,營養價值極高。冷茄子🍆,食落茄子偏軟爛,味道咸鮮😋。絕對係夏令佳餚🥵,清心解暑,有助消化。蕎麥冷麵🍜,蕎麥麵煙韌得嚟帶麥香😚。配上冷麵汁,絕對係透心涼之選😉。赤身他他🐟🐟,配上魚籽,魚籽咬落去帶有爆漿咬果而又唔腥😊。赤身油脂味濃,非常甘香😋。十勝紅豆白玉丸子🫘🍡,粒粒飽滿嘅十勝紅豆🫘,配上口感黏韌嘅白玉丸子🍡。瞬間充滿小確幸。經典法國馬卡龍,色彩繽紛嘅外形,加上外酥內綿嘅口感😋。食落甜而不膩,口感層

經典法國馬卡龍,色彩繽紛嘅外形,加上外酥內綿嘅口感😋。食落甜而不膩,口感層次感十足。

山梨縣水信玄餅,外形就好似水晶一樣呈透明😮,幾乎做到入口即溶嘅效果🤪,沾上黃豆粉同黑糖漿嚟食,味道清甜可口😛。

兩杯cocktail分別係蜜瓜🍈同火龍果。火龍果入口清甜得嚟又易入口,帶點酒味。蜜瓜cocktail味道比火龍果甜,而且酒味唔算濃,唔飲酒嘅朋友都話容易入口。

整體成餐下午茶🫖感覺超水準,環境對住維港🌊之餘,食物又唔算太重份量,絕對啱晒女士們想搵個地方同朋友傾下計食下野咁。