2024-06-10
因為表弟喜歡食海鮮,所以今晚特別約佢去試一個熱鍋二人海鮮火鍋套餐,食材當然最重要。首先有三文魚刺身四件,夠厚身,味道又夠鮮美。跟住我地揀咗胡椒老壇酸菜白肉鍋做湯底,爽口嘅白肉及好多嘅酸菜,增加咗酸度,惹味非常。將手切安格斯牛小排放進鍋內,好快就熟,有香濃牛肉味,鮮嫩可口。炸魚皮一灼就食得,唔使等,酥脆好味。手打蝦丸爽口彈牙,食得出新鮮蝦味。鮮蝦水餃皮薄餡多,一試令人回味。Q Q粉放落湯裏面,不消三兩分鐘就變透明,吸收咗湯汁,真係Q彈㗎!最後將雜菇拼盤全部放入鍋內,慢慢煮軟熟,格外淋甜美味。仲有主角要出場,話明係海鮮船,新鮮材料就唔少得,計有鮑魚兩隻、元貝兩隻、蜆四隻、蝦兩隻及白鱔片四片,份量十足,鮮味一流,無需蘸任何調味料都食得津津有味。奉送飲品揀咗芒果沙冰及提子沙冰,冇諗過係咁大杯,冰凍有果味,飲落解膩之餘,仲平衡咗火鍋之熱氣 。如果唔食火鍋,餐廳其實仲有小菜供應,任君選擇。卡位夠舒服!
首先有三文魚刺身四件,夠厚身,味道又夠鮮美。
炸魚皮一灼就食得,唔使等,酥脆好味。
手打蝦丸爽口彈牙,食得出新鮮蝦味。
鮮蝦水餃皮薄餡多,一試令人回味。
最後將雜菇拼盤全部放入鍋內,慢慢煮軟熟,格外淋甜美味。
如果唔食火鍋,餐廳其實仲有小菜供應,任君選擇。
卡位夠舒服!