2016-10-23
今日想去個靜靜哋嘅地方食飯,最後揀咗 KS cafe,地點好易搵,cafe裝修行簡約風,有兩部電視可以俾你撈飯,坐得都ok舒服。今次叫咗個 set dinner,同幾個小食同大家分享吓。Set dinner:前菜: 麵包 + 炸蟹餅連沙律麵包口感似 pizza, 個底有少少硬,上層就好軟熟。個面有蔬菜,咸咸哋,幾好食。炸蟹餅外層好脆,入面夠creamy,但蟹味就唔會太濃。沙律d菜好fresh,平時好少食菜嘅我都食多兩啖。餐湯:薯仔湯好creamy,味道好香薯仔味。主菜:香煎牛柳伴大虎蝦呢樣係成餐飯最好食的一個菜。牛柳叫咗5成熟,牛柳煎得啱啱好,食落唔會覺得好靭。大虎蝦蝦味好香,夠爽口。就連配菜都好好食,粟米仔好鮮甜,但紅蘿蔔仔就偏咸咗少少。餐飲:Organic Spring Jasmine 見侍應推介,就試吓,又真係唔錯喎。好清,好好飲,好香茉莉花味。牛油果海蝦釀燒烤菇:賣相幾靚,烤菇個size都好大隻,口感夠juicy,海蝦亦好爽,但整體感覺總係好似差少少嘢咁。純粹個人意見,如果牛油果可以切薄d,喺個面加塊芝士再燒,應該會好好食。三文魚凱撒沙律:呢個沙律,朋友不停讚,佢話未食過一個沙
今次叫咗個 set dinner,同幾個小食同大家分享吓。
Set dinner:
前菜: 麵包 + 炸蟹餅連沙律
餐湯:薯仔湯
好creamy,味道好香薯仔味。
主菜:香煎牛柳伴大虎蝦
餐飲:Organic Spring Jasmine
牛油果海蝦釀燒烤菇:
三文魚凱撒沙律:
呢個沙律,朋友不停讚,佢話未食過一個沙律係令佢不停去食晒佢為止。三文魚整到成朵花咁,d菜真係好新鮮,煙肉脆脆又多,口感真係唔錯,值得推薦。
煙肉野菌蛋卡邦尼長通粉:
本身好鍾意卡邦尼嘅我,見到即叫呢個長通粉試下。卡邦尼味好香,加上流心蛋應該無得輸。但感覺長通粉偏厚身,口感又硬咗少少,令我無衝動再食。如果可以,卡邦尼配意粉,效果一定俾長通粉好。
香脆一口豬腩肉:
呢個有d失望,照字面睇一口豬腩肉應該一啖可以食到,但食物嚟到,我哋都覺得太大件了,而且層皮太厚身又太硬,其實有d難咬。而豬腩肉本身就有d乾,食落有渣。我哋食咗兩件就放棄了。
著重服務質素嘅我,一定要讚吓呢間cafe嘅服務,真係令你有賓至如歸的感覺。就算有部分食物口感未如理想,殷勤的服務已cover晒果種不足。
唔知果位係唔係老闆,見我同朋友有食剩野,專登問我哋食物係咪唔啱食。呢個動作好好,會主動關心客人之如,又可以提升cafe食物質素。我都好老實同佢講咗個問題係咩,希望我下次嚟食,會有改善。就服務而言,我俾你100分,亦係我下次會再去 KC cafe的原因。