2022-07-13
Le Bec Fin在北角馬寶道未必好顯眼嘅門口,可以講係隱細嘅法國菜,呢度座位不多,得10令個位,所以最好先訂位。食物方面非常有質素,先來個熱辣辣嘅麵包,好鬆好香,再送來嘅前菜一個鵝肝蒸蛋另一款係鴨胸沙律,看似平平無奇但味道層次分明👍用備長炭焗成嘅洋蔥湯,熱辣辣又濃又香。主菜係海膽意粉,另一款tenderloin 肉質好軟滑,而且份量都算多,配日本米飯。至於甜品我試咗兩款,一路用火坐住嘅雪糕側邊有糯米糍啦有脆脆又凍又熱真係冰火五重天😋,另外個焦糖布甸冇咩驚喜味道當然OK。佢哋house wine白酒紅酒都好好飲, 我對呢間餐廳評價好高,因為啲嘢真係好好食👍👍👍呢度仲有位品酒師可以介紹唔同嘅酒俾大家,最後大家要欣賞呢度嘅餐具真係好靚😍我相信呢度嘅老闆係一個懂得享受生活唯美主義者的人。
用備長炭焗成嘅洋蔥湯,熱辣辣又濃又香。