2018-03-02
今日係元宵佳節,正諗緊去邊度食吓野,健哥忽然whatsapp我,話想同我同埋我honey食吓lunch傾吓計。要囉,健哥近來股場有d收獲,真係要慶祝吓囉佢提議嚟呢間新開冇幾耐嘅東南亞餐廳食吓野,good idea好彩我地早d嚟,唔駛等好耐就有位。坐低望吓廚房嗰邊,有個疑似馬拉人嘅廚師,咁d食品實有d東南亞風味囉。睇吓餐牌,都好多野食噃,呢個時間嚟食lunch嘅,多數都係食套餐,我地都入鄉隨俗喇,叫左三個套餐。呢個海鲜喇沙都巧多料喎,有大蝦、魷魚圈、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、鷄絲同鷄蛋,又有芽菜同生菜添喎。最有驚喜嘅竟然發現d湯裏面有麵又有米粉,巧特別喎。逐樣試吓味先,嘩,真係巧巧味呀,蝦大隻好新鲜,蜆亦唔韌好鲜味,d喇沙湯辣度啱啱好,唔會太辣,調味vely 骨,攪到平時食麵唔飲湯嘅我都忍唔住飲左十啖八啖。呢碟印尼炒飯個賣相茅得頂,連個碟都好有形。主角有蝦同串燒、有蝦片又有隻mini蛋。蛋咁细隻,唔知係咪乳鷄生嘅呢?炒得好野味,微辣,米幼長,好有印尼特色。呢碟檬粉配左扎肉同鷄絲,又有脆花生,又有d蔬菜伴碟,真係looks very healthy喎。清清地,落埋d檬粉汁落去,真係巧巧食,好
海鮮喇沙
印尼炒飯
呢碟檬粉配左扎肉同鷄絲,又有脆花生,又有d蔬菜伴碟,真係looks very healthy喎。清清地,落埋d檬粉汁落去,真係巧巧食,好有越南風味,以為去左胡志明市食緊野添
鷄絲扎肉撈檬粉
呢杯泰國豆奶紫米冰,賣相好特别,豆奶真係泰國嚟,但叫得做冰,竟然唔凍又唔多見有冰,係咪漏左落冰?味道都ok嘅,紫米亦算稔。
泰國豆奶紫米冰
凍奶茶祇係大路野,nothing special
凍奶茶
湯都算清甜可以接受嘅。
例湯
呢個沙律幾。有無骨鳳爪,配埋少少番茄,紅蘿蔔絲,生菜同葱,酸酸地,好食又開胃。
沙律
甜品中規中矩。
甜品
總括嚟講,呢度d野都算有水準,亦有異國風味,唔錯,找數時又有10蚊現金券同馬來鬆餅劵送,咁就回頭客會多d,好識做生意喎。多謝健哥呢餐,祝你同你darling元宵節同埋唔係元宵節都永遠開快樂,心想事成。