巨昇冰室今次要介紹一間喺元朗嘅一間冰室叫「巨昇冰室」,下午茶時段都幾多人食,呢間冰室門口係有斜路,唔洗帶斜板都可以入到去食,不過就係因為太多人食嘅關係,我都等得幾耐下,適合輪椅坐嘅位置唔算太多,店員都好樂意幫我安排一個適合輪椅坐嘅位置,食客一離開,我就被安排坐近門口,如果輪椅人士入去食嘅話,要小心會撞到「菠蘿蓋」,枱面厚度實在太厚,枱底有一個櫃桶專放餐具,所以大家真係要小心埋枱!1.黑蒜蓉雞扒火腿奄列意粉$68+豬骨老黃瓜湯+熱鴛鴦(8.5/10)呢碟黑蒜蓉雞扒火腿奄列意粉個意粉無咩味,雞扒肉質嫩滑,但係味道有少少咸,最特別就係加咗火腿奄列,見好多人叫,我又唔執輸叫埋一份,如果意粉濃味少少就更好啦!豬骨老黃瓜湯入面湯嘅料好足夠,好有老火湯嘅味道,飲得出無味精,勁好飲!熱鴛鴦比較偏酸少少,其他無咩分別!2.馬來咖哩牛肉飯$68+羅宋湯+熱檸水$6(9/10)呢碟馬來咖哩牛肉飯個牛肉份量都幾多,我估計牛肉超過10塊,咖哩味香濃,唔會太辣!羅宋湯味道有少少怪,又甜又辣,唔係太好飲!熱檸水正常味道,檸檬片都有3片,唔錯!2人總共價錢$142個人口味總評分:8.75/10@mega_star_c
巨昇冰室

熱鴛鴦比較偏酸少少,其他無咩分別!

2.馬來咖哩牛肉飯$68+羅宋湯+熱檸水$6(9/10)
羅宋湯味道有少少怪,又甜又辣,唔係太好飲!
熱檸水正常味道,檸檬片都有3片,唔錯!

2人總共價錢$142

個人口味總評分:8.75/10

@mega_star_cafe

地址:元朗康樂路13-23號鈞德樓地下15號舖

#巨昇冰室 #冰室 #香港美食 #元朗美食 #元朗好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong