2024-09-09
Omakase,元朗嘅。“寿司の神”好自然地,會聯想到”寿司の神” (壽司之神)。作為元朗元祖級Omakase店,約十年前喺元朗,由四個後生師傅開嘅時候,係嚇親唔少人。因為以當時計Omakase係相當高消費嘅餐飲,通常都係市區先有。時間飛逝,元朗已經成為其中一個Omakase基地。今日試其$880嘅lunch,由共15品嘅前菜刺身壽司甜品等組成。為咗唔好太冗長,我盡量講特別啲嘅菜式。1. 水雲醋物2. 黑松露茶碗蒸3. 帆立貝刺身 - 調味用岩鹽柚子皮,唔需要豉油已經非常新鮮4. 兵庫県生蠔 柚子啫喱 - 呢個調味過嘅日本生蠔,非常出色,又creamy又柚子,仲要好滑身,非常出色5. 鯖魚6. 鱈魚白子 - 相當特別嘅鱈魚白子,襯上同樣特別嘅炸壽司飯,係帶有特別平衡嘅口感7. 鰤魚 - 即未熟成的油甘魚。呢度有兩食,其中一塊係隻燒過嘅腩位,兩塊非常好食,令人難忘8. 金目鯛9. 天使蝦10. 醬油漬赤身 - 除咗醬油味,仲有啫喱口感,魚味亦濃11. 中拖羅 - 同時有魚味及油香12. 北海道銀鱈魚 - 相當滑身,油份都重13. 馬糞黃海膽 - 淡淡嘅花香,食落幾優雅14. 馬糞赤海膽
“寿司の神”
10. 醬油漬赤身 - 除咗醬油味,仲有啫喱口感,魚味亦濃
11. 中拖羅 - 同時有魚味及油香
12. 北海道銀鱈魚 - 相當滑身,油份都重
13. 馬糞黃海膽 - 淡淡嘅花香,食落幾優雅
14. 馬糞赤海膽 - 呢個係dish of the day,鮮甜爆燈,係食完會令人感動嘅海膽😍
15. 秋刀魚 - 呢個時候嘅秋刀魚屬於時令,魚味特別濃
16. 熟成蛇腹拖羅 - “蛇腹”先係吞拿魚最肥嘅部份,但同時會有啲筋,師傅好巧妙咁切除。基本上入口即溶係唔足以解釋,因為好快就溶晒吞埋落肚😂
17. 甜蝦 - 用上蝦頭蝦殼精華,似足龍蝦湯味道
18. 麵豉湯
19. 焙茶布甸
老實講,我係唔知佢點計15道菜😂。今日嘅lunch,有幾道菜係極之出色,加上師傅有keep住介紹菜式,亦有同客人傾偈,總算對得住佢嘅招牌同價錢,可以再嚟。