2023-12-17
位於元朗市中心嘅一間西日放題餐廳緣聚西日料理。一入店鋪,立即比溫馨嘅氛圍所吸引。傳統嘅日本風格裝飾下,加埋整個店內燈光柔和,桌椅整齊擺放,比人一種寧靜舒適嘅感覺。放題種類達至118種,由刺身、壽司、料理、炸物、小食、串燒、鍋物、甜品同飲品等等,都照顧周到,包羅萬有。叫左太多野食,重點分享一下我覺得唔錯嘅食物。刺身:鮮美嘅三文魚,鮮紅誘人,味道香而且厚切嘅口感令人更為喜愛。而赤貝清爽鮮嫩,帶子入口鮮甜,嚼勁十足。北極貝刺身鮮美,口感韌勁十足,帶黎無限滿足感。即開時令生蠔:外層鮮嫩多汁,內裏鮮美細膩,加入檸檬汁同調製嘅茄汁,配埋海水嘅鹹味,每一口嘅鮮香味令人留下印象。比目魚西京燒同鰻魚西京燒串都係我最愛。比目魚嘅肉質鮮嫩,食落口感鮮美。而鰻魚非常厚身,再燒到皮脆肉嫰,香氣四溢,醬汁恰到好處,唔會太多,完全可以食到鰻魚嘅味道。壽司選擇,最愛係吞拿魚腩蓉手卷同海膽手卷。份量細細,岩岩好一口一個,食多幾轉都得。海膽呈金黃色,質感實在,鮮美嘅甜味令我諗起日本魚市場嘅新鮮海膽。而吞拿魚腩蓉手卷雖唔係最肥美、雪花最多嘅部分,但亦做入口即溶嘅感覺,口感豐富。另外天婦羅都做得唔錯,炸漿做到好薄身又夠脆,而
叫左太多野食,重點分享一下我覺得唔錯嘅食物。
另外天婦羅都做得唔錯,炸漿做到好薄身又夠脆,而味淋魚乾加入七味粉,先試到魚乾嘅甜味,然後辣味湧上,非常過癮。
蒜蓉牛油燒海蝦外焦裏嫩,散發出濃郁嘅蒜香,令人垂涎欲滴,海蝦夠新鮮,肉質彈牙。
蟹味噌甲殼燒配米通脆脆亦不可錯過。蟹肉鮮甜同噌味嘅濃郁交相輝映,美味嘅蟹膏醬味道,撈飯當然絕配但非常飽肚,反而搭配上米通脆脆,係另一個口感,另一番風味。
甜品飲品亦好多,除左一般雪櫃有唔同種類嘅飲品同雪球供選擇,亦可以叫特製花茶、特飲同特式甜品,我叫左吉士奶黃鯛魚燒,外層微脆,裏面包住香噴噴嘅奶黃醬。綠茶紅豆忌廉窩夫配上綠茶味糯米磁雪糕,再加上輕盈忌廉,層次感十足,一種獨特嘅甜蜜滋味。草莓吉士銅羅燒,一口咬落去,草莓酸甜同吉士嘅柔滑喺口中融合。
整個用餐過程,店員服務周到令人倍感舒適。而且出餐快又冇漏單,作為放題黎講呢點真係非常重要,加分。