羅東肉焿番今次要介紹一間喺元朗嘅一間台灣菜嘅小店叫「羅東肉焿番」,呢間小店入面空間唔算好大,但輪椅人士都可以入到去,小店門口有一級,如果輪椅人士要入去食野嘅話,就要自備斜板!出面仲有得拎辣椒油,係佢哋自己整,鍾意食辣嘅你可以出去自己加辣!1.小魯肉飯+精算炸物籃(花之丸、鹽酥雞粒、甜不辣)+無糖烏龍茶$38(9/10)呢個下午茶套餐,我揀咗小魯肉同精選炸物籃,魯肉如果肥少少會更好,魯肉飯上面仲有半粒溏心蛋,精選炸物籃入面有1粒好彈牙嘅花之丸、3舊甜甜地嘅甜不辣同3粒炸得好脆唔會死硬嘅鹽酥雞粒,飲品揀咗無糖烏龍茶!2.胡椒湯米粉$38+輕量炸雞扒$5+熱台式奶茶$5(9.5/10)呢個下午茶套餐,我揀咗胡椒湯米粉同輕量炸雞扒,胡椒湯米粉個湯底係牛肉湯底,米粉口感好爽,至於輕量炸雞扒絕對唔輕量,大大塊雞扒有成年人手掌咁大,切開大約有5舊雞扒,每舊雞扒都炸得好脆身,雞肉肉質嫩滑,飲品揀咗熱台式奶茶,奶茶好滑,甜度啱啱好,好正!3.芝士芋泥蛋餅$45(9.5/10)呢個芝士芋泥蛋餅已經幫手切開4舊,每舊芝士芋泥蛋餅入面餡料芋泥多到滿瀉,食落煙煙韌韌,仲有淡淡嘅芝士味,好好味!4.仙草芋圓(凍)
羅東肉焿番

3.芝士芋泥蛋餅$45(9.5/10)

4.仙草芋圓(凍)$36(10/10)
呢碗仙草芋圓真係好好味,本來想叫芋泥奶酪紫米糕,點知原來要提早一日預訂先有得食,最後叫多一碗仙草芋圓,呢碗仙草芋圓除咗紅豆比較甜之外,其他配料都唔會好甜,入面配料有三色芋圓、蜜紅豆、水晶同仙草,份量勁多,必叫之選!

2人總共價錢$203

個人口味總評分:9.25/10

@luodongrougengfan

地址:元朗鳳翔路69號建輝大廈地下5號舖

#羅東肉焿番 #台灣菜 #香港美食 #元朗美食 #元朗好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong