2023-09-13
一直都好想來食Tera的梳乎厘pancake, 之前係佐敦店食過佢地嘅抹茶味, 對其念念不忙, 今個周末特登帶埋小寶貝來試吓,其他口味,俾佢開心吓先~🔮金箔Nutella 梳乎厘班戟 賣相相當吸引呀, pancake軟綿綿,dur吓dur吓咁,睇見真係好治癒; pancake上面淋上一層幼滑得nutella奶油忌廉,再灑上金莎朱古力醉和大量的食用金箔粉做裝飾, 睇落好有輕奢感;pancake有3層, 很有彈性, 而且個蛋糊打得非常好, 入口鬆軟有蛋香, 而且也有微微粉團的質感, 甜度亦適中, 果然是藍帶師父出品, 食到我地lam lam脷呀~🔮烏龍咖啡 見到個名,第一個感覺就係日式鴛鴦, 飲落絕對與平時嘅茶記唔同呀!烏龍茶的香味與Espresso 的甘澀互相滲透, 再加入鮮奶,入口幼滑淳香, 最特別的是底部加了很多微微甜的奇亞籽, 中和了茶和咖啡的苦澀味,且口感十分獨特, 確實令我有點小驚喜呀~🔮藍金乳酸梳打 小朋友唔飲得咖啡類,餐廳都有其他特飲選擇,這杯藍金乳酸梳打,玻璃藍色的賣相分外精美, 入口酸酸地且微甜而已, 清爽醒神!🔮明太子蟹肉意粉 海量的明太子,見到都有心心眼呀
🔮金箔Nutella 梳乎厘班戟
🔮烏龍咖啡
🔮藍金乳酸梳打
🔮明太子蟹肉意粉
海量的明太子,見到都有心心眼呀~個忌亷汁有點像千島醬味,還更攜帶一份鮮甜的蟹肉味道,creamy又掛汁, 用了扁意粉,質地煙韌有嚼口,撈埋一齊食, 每啖意粉都有蟹肉和明太子,味鮮得來口感也很有層次
🔮無包漢堡
我同小寶貝就share咗呢個無包漢堡!以牛油果和大啡菇來代替麵包, 中間的雞腿扒焗得很香, 入口嫩滑juicy, 上面搭上一片烤溶了的芝士, 咸香有致, 配料還有羽衣甘藍, 蕃茄, 焗薯仔和新鮮沙律菜, 整道菜清新豐富又健康, 賣相亦相當吸引呀~
係元朗形點商場的分店,更是一家pet friendly 的餐廳, 歡迎客人帶埋佢地嘅主子們來一齊用餐. 到訪當日就有很多客人帶埋小猫小狗一齊來食, 放工或假日來個合家歡聚餐確適合不過了!