2022-09-20
倆口小吃係元朗出名小食店,2022仲獲得米芝蓮推介,吸引左好多人慕名而來,店外經常都大排長龍,晏少少嚟嘅話啲嘢食都可能會賣晒。小店主打嘅刈包選擇雖然唔算多,但每款配搭嘅食材,配菜同埋醬料都好有心思,好吸引,有傳統啲配台式腩肉嘅包,仲有較有創意嘅配菠蘿炸雞同埋麻辣台式腸嘅包。食物味道真係有驚喜,而且性價比高,值得一試。♥️🍖傳統刈包 ($42)(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子醬)包嘅賣相非常吸引,啲餡料多到爆曬出嚟。知道佢哋嘅包每日都係店主自己親手做,混合左中筋麵粉同埋澄麵粉,所以食落軟林林得嚟亦都有啲煙韌,真係幾好味。連豬皮一齊上嘅控肉肥瘦啱啱好,火候控制非常好,肉嘅口感軟嫩,入口即溶,但又唔會覺得好肥膩。滷肉嘅汁係比較甜嘅,同酸酸甜甜嘅柚子醬好夾。成個包再配埋爽口嘅酸菜同埋炒香咗嘅花生粒同黃糖,口感同埋味道層次都好豐富,好好食!🍗菠蘿炸雞刈包 ($46)(菠蘿,羽衣甘藍,炸雞,秘製辣醬,酸果醬)包嘅餡料好多,炸雞好有質素,外層炸粉唔會過厚,炸嘅時間控制得啱啱好,雞肉仲係好嫩滑,好有肉汁。菠蘿都好有心思,面層輕輕咁燒過,識落有焦糖香同果香,中和左炸雞嘅油膩感。秘製辣醬屬於小辣,食落好香
🍖傳統刈包 ($42)
(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子醬)
🍗菠蘿炸雞刈包 ($46)
(菠蘿,羽衣甘藍,炸雞,秘製辣醬,酸果醬)
秘製辣醬屬於小辣,食落好香口。酸果醬同羽衣甘藍同個包都好出奇地夾,亦都令個包增添左層次感。
如果佢哋唔使排隊,我應該會多啲嚟幫襯,下次嚟一定要試埋佢哋出名嘅抹茶壓餅同埋燒白玉,因為今次去到已經賣晒!🥲