2023-07-05 76 views
又喺元朗搵到好嘢食了😛今次我試咗位於西菁街嘅阿叔泰麵🇹🇭🍜餐廳主打泰式船麵,湯底係新鮮牛骨湯🐮除咗船麵外,亦有多款泰式美食,好似沙律、小食、麵、飯、主食、甜品、飲品等等🤩餐廳環境色彩繽紛,牆上有好多卡通壁畫🎨令人心情愉快🥰 🍜阿叔船麵船麵可以揀牛肉或者豬肉🐮🐔我就揀咗牛肉🐄湯底用新鮮嘅牛骨湯花費十二個鐘熬製而成🥣湯底充滿牛骨香味🐄非常濃郁又清甜☺️船麵仲會有牛丸,牛腩、芽菜、通菜、花生碎、炸豬皮🤩牛腩入味軟淋,入口鬆軟肥美🐮麵底可以揀金邊粉、米粉、粉絲、蛋麵、MAMA麵、河粉🍜我揀咗河粉,大大塊嘅河粉好滑溜😛而且吸盡湯底精華🤩另外每個餐桌上面都放有四款調味料:魚露、白糖、白醋及辣椒粉供客人使用,添加少少到船麵湯底,酸酸甜甜更惹味😝🐷馳名楊叔叔豬手飯泰國街邊車仔檔嘅豬手飯🐷絕對係泰國街邊攤美食之一😛嚟到阿叔泰麵都可以食到😚豬手啖啖肉,炆得好淋好入味,豬皮入口即溶😝醬味濃郁,送飯一流👍🏻🐷阿萊燒豬頸肉另外叫咗泰式小食豬頸肉,燒得香口惹味,外脆内juicy💦每一件都好大塊😛點埋醬汁一齊食更滋味😙飲品方面叫咗泰式奶茶同青檸梳打🍹泰式奶茶味道濃郁,香甜滑順,唔會太甜啱啱好👍🏻好有泰國風味🇹🇭青檸梳

🍜阿叔船麵

🐷馳名楊叔叔豬手飯

🐷阿萊燒豬頸肉

飲品方面叫咗泰式奶茶同青檸梳打🍹泰式奶茶味道濃郁,香甜滑順,唔會太甜啱啱好👍🏻好有泰國風味🇹🇭青檸梳打清新解渴🍋夠晒透心涼🧊