2023-10-16 5 views
平時鍾意同朋友捐窿捐罅,睇吓有啲咩寶藏小店好食,今日我哋就嚟到呢間元朗嘅黑木亭,出邊嘅裝修睇上去幾別致·,一於就試吓佢!首先我哋叫咗蟹將軍薯仔沙律,蟹肉意外地幾鮮甜,但薯仔沙律先係主角,薯仔打到變蓉,食落去又會有一粒粒大大粒軟林林嘅薯仔,配埋少少蟹子,成個口感非常豐富。跟住講下個玉子汁燒脆活鰻魚,玉子調味啱啱好唔會太甜,鰻魚肉質好淋好嫩,而且冇啲細骨吉口,最重要係個鰻魚汁,增添嗰少少鹹味,同成個串完美配搭。我同朋友第一次見炸蔥吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷,一於試下。每卷壽司真係超大件,吞拿魚蓉份量好多,有淡淡甜味,肉質新鮮。鮟鱇魚肝本身冇咩味道,口感軟淋,食落去有浸油香味, 配埋吞拿魚上面嘅炸蔥,鮟鱇魚肝個香味更加突出, 值得一試!跟住個椰皇壽喜燒A5宮崎+M7澳洲和牛寶盒 一嚟到好震撼,成個木盒裝住唔同等級嘅牛肉,仲有兩隻鮮蝦同埋福袋。講下個牛肉先,A5宮崎口感好嫩滑,完全唔使咬,入口即溶,M7澳洲和牛都唔執輸,肉質比A5更加厚,一樣咁嫩滑,咬落去個肉感更加豐富,好滿足。 個壽喜燒湯底係先加咗啲椰子水再加壽喜燒汁,椰子水好抌本加咗好多,啲和牛增添咗少少椰子水嘅香味,意外地襯托到和牛啲肥肉位更有

M7澳洲和牛都唔執輸,肉質比A5更加厚,一樣咁嫩滑,咬落去個肉感更加豐富,好滿足。 個壽喜燒湯底係先加咗啲椰子水再加壽喜燒汁,椰子水好抌本加咗好多,啲和牛增添咗少少椰子水嘅香味,意外地襯托到和牛啲肥肉位更有油香,食到最後啲蔬菜依然有浸椰子水嘅香味!

飲品方面, 我同朋友一人一杯藍蝶花佛手柑熊茶同埋綠茶鮮奶熊貓脆脆,兩杯嘢飲上面都會有一隻冰熊仔,超級得意,打卡必嗌!外貌好睇,味道都唔差,藍蝶花佛手柑熊茶,藍蝶花 唔係好出但有淡淡的香味,被佛手柑嘅甜味搶左少少,但兩者配搭好清甜。綠茶鮮奶熊貓脆脆,綠茶味啱啱好,唔會太苦太甜,奶底好香好滑。有啲驚喜嘅係兩隻熊仔都唔係普通嘅冰,係飲品雪到變冰,所以就算溶晒杯嘢都唔會淡味。