2022-03-22
上網見到元朗新開咗間性價比高嘅cafe,當然要去試吓啦😎睇到個地址仲諗緊喺邊度🫠一search先知原來係喺徐澤林小學隔離條巷仔,正正係法國小屋🏘隔離~..▪️雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $68 • 8/10*strawberry, chocolate syrup, honey, pumpkin seed, almond, apricots, mochi, croffle, vanilla ice cream*一睇個賣相就知值回票價啦🤩不過得個樣係唔夠嘅,仲要有真材實料!!!omg!! 係呢排超hit嘅croffle🥐本身都已經鍾意食牛角包,點知對croffle嘅熱愛更加係超乎想像🤣🤣呢款croffle比起之前試過嗰啲更加有煙韌嘅口感,絕對係我杯茶🥹🤍加埋側邊靚靚嘅伴碟,雪糕仲要係Mövenpick!!冇得頂🫶🏻😻 (個人最鍾意pumpkin seed~)已經有意成為熟客keke🤭..▪️白汁蟹肉籽鹹蛋黃意粉 $80 • 7/10賣相吸引,鹹蛋黃味非常濃郁😋意粉嘅texture都剛剛好,結實得嚟又彈牙,有嚼勁👍🏼只係略嫌蟹肉嘅份量有啲少~..▪️Dirty $38 • 7/10係啊你冇睇錯,呢間ca
睇到個地址仲諗緊喺邊度🫠
一search先知原來係喺徐澤林小學隔離條巷仔,
正正係法國小屋🏘隔離~
▪️雲呢拿麻糬牛角包窩夫 $68 • 8/10
一睇個賣相就知值回票價啦🤩
不過得個樣係唔夠嘅,仲要有真材實料!!!
omg!! 係呢排超hit嘅croffle🥐
呢款croffle比起之前試過嗰啲更加有煙韌嘅口感,
絕對係我杯茶🥹🤍
加埋側邊靚靚嘅伴碟,雪糕仲要係Mövenpick!!
冇得頂🫶🏻😻 (個人最鍾意pumpkin seed~)
已經有意成為熟客keke🤭
▪️白汁蟹肉籽鹹蛋黃意粉 $80 • 7/10
賣相吸引,鹹蛋黃味非常濃郁😋
意粉嘅texture都剛剛好,結實得嚟又彈牙,有嚼勁👍🏼
只係略嫌蟹肉嘅份量有啲少~
▪️Dirty $38 • 7/10
係啊你冇睇錯,呢間cafe嘅dirty係HKD38咋!!
其他cafe閑閑哋都賣4字頭1杯,
上網見到人哋都推介呢間嘅dirty,即管試試~
果然冇介紹錯!一飲落去就已經覺得超級滑溜👅
酸味適中👍🏼 配搭埋啱先嘅croffle,有解膩嘅作用。
不過個人認為唔太夠厚身~
聽staff講咖啡豆來自埃塞俄比亞,偏向fruity少少,
所以selling point喺滑溜感方面重少少🤌🏼
▪️Iced Latte $45 • 7/10
latte嘅size比我想像中大杯🤣
咖啡同牛奶嘅層次分明,飲落去都有一樣嘅滑溜感😋
不過咖啡味略嫌唔夠突出~
🫧本身想試埋tiramisu,不過staff話未返貨😩
因為dessert通常都會隔一段時間就轉一次,
每次嘅款式都有可能唔同~
不過呢段時間都好多客人表示想試tiramisu,
所以會考慮吓長期都有呢款dessert供應!!😻