2021-08-24 64 views
久久未臨元朗 , 自 "721 , 唔見人"兩週年後首次入元朗辦事 , 辦完事後也接近黃昏 6PM左右 , 向來去到邊食到邊的我馬上看看附新有咩好介紹碌碌下網上看到有間附近雞煲火鍋好評如潮 , 回頭率幾高的一家火鍋店位置離西鐵站少許遠,至少10分鐘才到 , 位於青山公路段臭河旁與友人到達餐廳大約7PM左右 天色剛開始昏暗 , 餐廳裡大約可容納70-80人左右 , 大約18-20個卡位 , 每個卡位坐4人店內燈光以黃燈為主 , 並仿效最近各店家也比較HIT既復古風 , 模仿舊時難兄難弟60-70年代的舊式風格佈置 , 極具魅力如圖所見也是數十年前的產物 - 舊式老爺電視機 , 鐵甲萬能俠壁紙 , 當舖 , 舊式捲鐵閘 , 牆上格仔階磚及假窗等店員大多是風韻猶存的阿姐 , 服務態度良好 , 不會催促你下單等等 , 並會略為介紹招牌菜餐牌方法貴客填紙仔order牛肉有級數可選 , 豐儉由人除主打火鍋外 , 還有少量熟食部份以供選擇湯底方面選擇不少 , 我們選擇了 重慶辣雞煲 (半隻)重慶辣雞煲 我order了少辣 , 大約是譚仔 3小辣 - 小辣 左右程度 , 秘制醬料 惹味濃郁 , 並拌以

餐牌方法貴客填紙仔order

牛肉有級數可選 , 豐儉由人

除主打火鍋外 , 還有少量熟食部份以供選擇
湯底方面選擇不少 , 我們選擇了 重慶辣雞煲 (半隻)

重慶辣雞煲 我order了少辣 , 大約是譚仔 3小辣 - 小辣 左右程度 , 秘制醬料 惹味濃郁 , 並拌以大量芫茜及葱等調味 , 雞肉方面對比同是主做 重慶辣雞煲任食店起實在有過之而無不及 , 肉質嫩滑 , 濃烈醬汁已入晒雞肉裡頭 , 雖說是半隻 , 但份量絕對不少
Order了雪花肥牛 (大) , 份量頗多 , 兩個大男人食都夠晒 , 大約40-50多片左右....溶雪解凍一早做好 , 不似俹簁酒樓你order一碟就雪櫃拎一碟出黎硬綁綁成陣雪味
肉質方面 油脂分佈略均勻, 但不會太過肥 , 牛肉味濃 , 絕對吃得出不是坊間一般下價cheap cheap 牛肉
手打鮮蝦丸(八粒) - 鮮蝦味出色 , 內裡大大舊蝦仔 , 好彈牙, 自家手工制 , 值得推介

手打四寶丸大拼盤 - 牛丸,墨魚丸,豬肉丸,最後一個不知是鮮蝦丸還是龍蝦丸  各3粒 , 全部質素中上 , 尤其是墨魚丸好彈牙

墨魚水上飄  2塊 - 特色野 , 一般火鍋店無此 , 與丸類一樣彈牙非常 , 並佐以蟹籽 , 需要落煲滾一陣才吃 , 不宜生吃

最後是熟食 墨魚脆炸油炸鬼 , 墨魚MIX 油炸鬼 , 創意食法 , 物如其名 , 好好好 脆 , 並一樣是鋪以蟹籽在面 , 不會像傳統油炸鬼一樣好油 ,  如果你選一樣熟食,這也是必點第一選擇

最後埋單連加一 $550 左右 , 飽到上心口咁擠 ... 看到隔離台有杯1L的招牌水果茶$48 無緣一試 , 唯有寄望下次
黎緊冬天會再返食 , 天氣凍凍地應該會食得仲多
2021-08-18