2024-04-25 107 views
今晚去左元朗一間日式餐廳野川拉麵之深宵食堂食晚餐,餐廳從招牌至店內都係繽紛嘅霓虹燈裝飾,營造出一種現代與傳統交融嘅氛圍。坐低時發現張櫈係用七彩顏色嘅鐵桶製成,獨特設計甚有玩味感。 食物種類除左拉麵、烏冬外,仲有刺身、壽司、小食、串燒、甜品,飲品有更多選擇,啤酒、特飲、普通飲品等等,同朋友一邊食一邊飲,非常愜意。 我地點左兩個主食,一d小食,一個壽喜燒同飲品。牛肉壽喜燒:先上檯嘅係一個gas爐,然後到未煮熟嘅牛肉鍋,一邊滾嘅時候,傳黎陣陣壽喜燒特有嘅醬汁香味,牛肉鮮嫩多汁,唔會太肥,甜甜嘅醬汁,搭配生雞蛋,美味無比。軟殼蟹天婦羅:炸粉薄而且香脆鬆化,做到天婦羅外酥內嫩,而且每一啖都咬到有蟹肉,蟹肉散發出海鮮嘅鮮甜味道,真正感覺到自己係食緊蟹。吉列炸蝦配綠茶冷麵:金黃色嘅脆脆炸蝦,搭配清爽嘅綠茶冷麪,帶有淡淡茶香,再加埋特製調較嘅芥茉鵪鶉蛋冷麵汁,味道香濃。吉列豚肉讚岐手打烏冬:讚岐手打烏冬Q彈有嚼勁,搭配上濃郁嘅豬骨湯底,非常美味。而吉列豚肉炸得外脆肉嫩,外層酥脆、鬆化、乾身,豚肉juicy夠厚身。椒鹽雞軟骨同炸魷魚鬚都係送啤酒之選,兩款都炸得酥脆美味。雞軟骨脆口入味,椒鹽味香濃,一口一

食物種類除左拉麵、烏冬外,仲有刺身壽司、小食、串燒、甜品,飲品有更多選擇,啤酒、特飲、普通飲品等等,同朋友一邊食一邊飲,非常愜意。

我地點左兩個主食,一d小食,一個壽喜燒同飲品。

牛肉壽喜燒

吉列炸蝦配綠茶冷麵

吉列豚肉讚岐手打烏冬

椒鹽雞軟骨同炸魷魚鬚都係送啤酒之選,兩款都炸得酥脆美味。雞軟骨脆口入味,椒鹽味香濃,一口一粒,非常好食。

椒鹽雞軟骨

魷魚鬚雖然比較細小,但外層非常脆口,食落香甜又鮮美。魷魚牙有嚼勁,但又唔會煙韌。

炸魷魚鬚

小食拼盤:包括脆米流心芝士波、榴槤炸彈、芝麻雞翼、吉列魚柳手指、即炸蝦片,呢個好抵食,份量足夠。芝士波係年糕,外面脆脆,入面軟糯,芝士香濃仲流心添。而榴槤炸彈外脆內軟,榴槤香濃,讓人回味無窮。

小食拼盤

青檸柚子梳打:結合左青檸同柚子蜜嘅酸甜味道,再加上氣泡水冰涼口感,令人倍感清涼舒爽,亦有助減膩。

青檸柚子梳打

整體而言,餐廳食物豐富多樣,味道好。服務員亦好勤快又有禮貌,令人食得開心又滿足,下次會再黎。
牛肉壽喜燒
吉列炸蝦配綠茶冷麵