2019-04-02
旮旯, 是選擇山旮旯, 不想與社會為伍? 還是想高閣於現實在, 不甘安於封建制度裏?🤭今晚跨越半個元朗, 7點幾黎到, 甫一進門, 仍帶少許稚氣 (BABY FACE)既服務員就問係甜品定晚餐。素聞旮旯既甜品有一手, 不過已經聽到名物卷蛋已出清😨 舖頭唔太大, 一個長形到底, 十來個位, 每個位都可以直望到廚房☺️空間帶有好多心思裝飾, 似以前住HALL DEC 房咁, 有唔少小擺設加微黃燈光, 係大學宿舍既味道🎓 繼續係MENU上面搜尋今晚緣份, bad news is, 小米藜麥都無晒😓只有意粉; 另外五花腩都無, 變左個鴨胸, 其實亦唔好怪人, 只係生意太好🤗 最後要咗饗定食: 清湯劍魚腩🐟意大利麵 同 飧定食: 鴨胸暖湯意大利麵🍝嘢飲先到, 南非紅樹茶: 同一般花茶唔同, 唔係咁人造味, 有少許木味, 但入口唔討厭, 亦都打開咗小清新之窗;🍃極光好搞笑地; 佢同我講唔夠酸可以加酸比我; 唔通我個樣似係人生入面未食夠檸檬🍋極光飲管好搞笑, 金屬質地, 扁頭羮尾, 成枝芒亨既狩獵笛咁既樣, 杯極光賣相討好, 味道小小酸 (青春都唔駛太酸…) 定食一整盤上枱, 湯同意粉分開; 另外有三
定食一整盤上枱, 湯同意粉分開; 另外有三道小菜甜品同主食; 有啲搞笑係佢教你倒啲湯落個麵度, 但其實個碗都幾重下, 唔好渣手, 仲有溫度都唔低; 唔係咁易架囉, 葉師傅🤷♀️
三個小菜, 卷蛋微甜, 應該用咗少許芋頭, 跟住日式做法; 而個柚皮海帶震憾咗我味蕾, 呢個配搭係成個夏天湧左上黎, 不過黎, 稍嫌係做乜有海帶仲要有黑木耳, 係咪重覆咗呢🙋♂️
暖湯係清湯加咗清酒, 味道要再濫用清新呢個詞; 加埋平實既意大利粉, 撈埋紫菜, 鰹魚片, 有日式住家飯既情懷, 亦有文青風味
鴨胸濃厚既味道好搶, 單獨黎食只會稍嫌佢有少少苦澀 (可能係橙皮個度黎), 同清新搭不上嘴 (可能原來既五花腩會無咁爆, matchy 啲)。而另一邊箱既清湯劍魚, 更似日式住家; 不過劍魚由於未去皮, 皮部份咬口爽脆, 但肉部份就略嫌少少老🙊
最後嘆佢既葛餅, 每碟三粒; 記得要加番黑糖同煉奶, 唔係無味架, 煙煙刃刃, 唔算好出色, 但食得出自製既心機👍
成餐飯兩個人270蚊, 係, 呢班年輕人係好多細位做唔好。但年少, 唔係你原罪; 年青做得唔好, 只係未做好, 而且係可以選擇做得更好; 到尾段, BABY FACE 哥哥仔黎問我地今日個劍魚點; 其實我地第一次黎無比較; 但欣賞佢哋想做得更好既心意, 亦都略比意見, 亦相信不久將來會翻兜💪
年少多好, 貧困多好, 一蚊積蓄足以快樂到
年少多好, 命運能選擇; 財富多好