2024-04-22
放假朋友帶左我去元朗國行下,試左一間好有泰國特色嘅餐廳,天花板掛滿一盞盞好靚嘅燈,大螢幕就播放緊泰國K-Pop嘅歌,有少少覺得自己係泰國添🤭冬陰功湯食泰國菜必試冬陰功湯,酸酸辣辣好開胃,雖然我哋只係叫咗個細嘅冬陰功,但係入邊都仲有唔少材料,蝦味亦都好重,如果辣多少少就更加好味~酸甜魚廚師將魚炸至鬆脆,令到條魚外脆內嫰,配上以菠蘿製成嘅甜酸汁,令人食唔停口~廚師特色蝦醬炒飯成件事好似藝術品咁,勁igable,插着一支魔鬼魚乾同埋大蝦,唔止睇得仲食得添,廚師即叫即炒,熱辣辣嘅炒飯好有鑊氣,配上蝦醬同提子乾就更加惹味~沙嗲串燒(雞/牛/豬)串燒每款肉都要咗兩支,可以一次過試晒唔同嘅味,廚師即叫即燒,熱辣辣上枱,食落好香又唔會太過乾身,咬落口仲有好豐富嘅肉汁🤩佢上秘製嘅沙嗲醬,花生味勁香,完全係配酒一流😍薄荷葉泰國菜 (元朗)元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖評分:8/10
冬陰功湯
酸甜魚
廚師特色蝦醬炒飯
沙嗲串燒(雞/牛/豬)
薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖
評分:8/10