2024-08-03
炎炎夏日,想食啲酸酸辣辣嘅嘢,第一時間就諗起泰國嘢。之不過食泰國菜唔係淨係得九龍城,元朗都有好好味嘅泰國菜。原來佢係九龍城第六分店,店員同廚師都係泰國人,一樣食到原汁原味嘅泰國風味。📌泰發招牌魚沙律(盲鰽)🐟一上枱已經係好打卡able📸,廚師會將盲鰽成條起骨,之後會將一片片厚切嘅魚肉原條油炸,外脆內軟,完全冇腥味,啱曬我呢啲又懶又怕食骨嘅人🫶🏻,超開心🤭。佢上面仲有d木瓜絲嘅沙律,配上酸甜帶些少微辣嘅醬汁,中和油膩感,好惹味😋📌泰式拼盤 有選擇困難症嘅朋友可以揀呢一個泰式拼盤,就可以食齊大部分嘅小食,包括有串燒豬、串燒雞、炸蝦餅、炸蝦餅皮蛋、炸春捲同雞卷,樣樣都係我至愛,全都要🤪📌冬陰功湯有幾隻好多膏嘅大蝦🦐,仲有大量秀珍菇同車厘茄.....配料煮成嘅正宗冬陰功湯,酸酸辣辣開胃又醒神😁📌新鮮芒果沙冰 & 📌椰汁沙冰新鮮嘅芒果🥭同香滑嘅椰汁🥥打成綿綿沙冰🍧🧊,甜度適中,可以解辣,夏日最佳之選☀️☀️☀️呢間地道又親切嘅泰國餐廳🥰令人食過返尋味🤤📍泰發泰國餐廳 (滿利大廈)元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖#泰發泰國餐廳#泰發#泰國#元朗
📌泰發招牌魚沙律(盲鰽)🐟
📌泰式拼盤
📌冬陰功湯
📌新鮮芒果沙冰 & 📌椰汁沙冰
呢間地道又親切嘅泰國餐廳🥰令人食過返尋味🤤
📍泰發泰國餐廳 (滿利大廈)
元朗又新街53-59號滿利大廈地下G號舖
#泰發泰國餐廳