2018-03-03
黎到元朗唔知食乜好,就去左yoho mall 行下,發現有係銅鑼灣見過ge安南小館,相請不如偶遇,決定入去一試。店員安排我們坐四人位,由於已經晚上9點,所以不算多人。 坐下後,店員細心幫我們裝滿水杯。裝潢設計很好👍燈飾用竹籠罩住有越南特色menu 選擇很多,部分有附圖。如果多啲有相睇比較好。另外仲有秋冬限定菜式今次我們選擇左香茅雞翼湯河粉,炭烤豬肉米紙,當然唔少得有炸蝦餅啦。過左5分鐘左右,店員送上炸蝦餅同米卷。嘩,個碟底咁油ge。不過都無理咁多,先試下個炸蝦餅。蝦餅底一如以往咁有生菜係底,但多左d蔥係上面。不過蝦餅都係襯甜酸醬多d,當然要先沾沾d醬再食la。蝦餅都算彈口,但略厭差d蝦肉。如果多d蝦肉,口感會更佳。之後就試下個米紙,有別於我之前食過的其他越菜,香菜和醬汁都較少,如果不沾點醬汁,就比較清新可口。如果想健康d,呢個係唔錯選擇。不過豬肉的份量較少,吃到後期會吃得出有黑椒味,肉量可以多一點,會令口感變得更豐富。最後試個雞翼河,一上菜個河粉份量驚人,比起任何一間都多。但有少許失望的是它的香菜部分很少,辣椒粉都只有3,4粒,令到個味道較為失色。雞翼部分吃不出香茅味,比較像是吃到蔥油
過左5分鐘左右,店員送上炸蝦餅同米卷。嘩,個碟底咁油ge。
不過都無理咁多,先試下個炸蝦餅。
最後試個雞翼河,一上菜個河粉份量驚人,比起任何一間都多。
但有少許失望的是它的香菜部分很少,辣椒粉都只有3,4粒,令到個味道較為失色。雞翼部分吃不出香茅味,比較像是吃到蔥油雞的感覺,肉質算滑😂
最後埋單202元,價錢還好。整體來說,食物質素一般,店員服務不錯。不過食完之後好口渴