2018-03-18
今日同朋友來到元朗食好野,鮨文的Omakase出名好食,一早訂咗位要來試試。餐廳位於朗屏站行十分鐘路程左右,門面比較像隱世小店,用木的裝修,好有日式風格。餐廳入面主要係吧檯位,有十個位,另外仲有兩張四人檯,目的是可以同師傅方便交流,我地食的時候師傅真的很詳細耐心地為我地介紹每款食物。既然係Omakase, 就交比師傅為我地準備餐牌上每款最新鮮美味的食材。先黎一碗熱辣辣剛蒸熟的茶碗蒸,蛋滑溜到不得了,入口即溶,表面淋上黑松露味的清湯汁,再加上啲金箔,又靚又美味毛蟹絲和蟹膏,蟹絲已經撕成一條條,易夾易咬,鮮甜,蟹味香濃,撈勻新鮮的蟹膏,再點上醋一齊食,清新美味Otsukuti 六點:首先是米奇真蠔,蠔身大隻肉厚,肥美爽口,食落有少少海水鹹味,鮮美極至。之後是平目魚,師傅在表面撒上點點柚子皮,更帶出魚的鮮味,再點上用蔥粒製成的䜴油食,魚的肉質比較煙韌結實,味道十分清甜。再有深海池魚,顏色偏粉紅色,肉質清透,肉質嫩滑新鮮,魚味重。接着是海膽炸帶子手卷,一凍一熱,很特別,炸帶子即炸熱辣辣的,炸粉超薄的,咬落帶子肉清甜美味,另一半的海膽是凍的,海膽味重,清甜嫩滑,入口即溶的,夾紫菜食是很讚的組合。
Otsukuti 六點:
跟住是最期待的拖羅了,中拖羅,鮮紅色,是完全無筋的,用料上乘,脂肪分均在肉裡十分香滑,入口即溶,吞拿魚味突出。
還有是大拖羅,表面有一條條白色的筋,師傅用火槍燒一燒表面至微熟,再加上京蔥粒一齊食,惹味,嫩滑鮮甜。
花竹蝦壽司,蝦已煮熟,彈牙,蝦味鮮甜,師傅擺咗蝦肉係蝦同飯中間,味道香甜,壽司飯的鬆軟度也掌握得十分好,唔會太多,醋味適中,睇得出師傅的功架好。
池魚壽司,加上京蔥粒,池魚是手釣的,非網撈,師傅解釋手釣的魚肉質會比網撈的更結實,而且唔會破壞肉質,咬落真的比咬嫩滑,魚味鮮甜。
三文魚籽軍艦,底部有上柚子皮,清甜,魚籽粒粒飽满鮮味,咬落像爆汁。
日本鱆紅魚壽司,肉質粉紅透澈,咬落爽口鮮甜,加上有柚子皮點綴,味道突出。
金目魚壽司加上金箔和俄羅斯魚子醬,魚子醬味道香濃,魚的肉質彈牙鮮甜,微微烤過,嫩滑。
螢光魷魚,細細隻的,入面卻多膏,咬落肉質爽口,膏味鮮滑。
今日的煮物是蕃茄,超鮮甜,糖度是比一般蕃茄高一倍的,點上岩鹽上食清甜,爽口多汁。還有燒春魚,燒南瓜,燒茄子,春魚肉質厚,結實,燒得剛好熟,鮮甜,南瓜同茄子都是當造的,淋身清甜。
魚蛋清湯,湯呈奶白色,可見是由魚肉煲成的,十分清甜,而且無味精味。
用餐經驗十分好,店員服務親切有禮,細心,環境舒適清靜,食材豐富新鮮,價錢值得試下的。