元朗嘅高級日本餐廳舍利鮨,Wilson師傅所主理,佢經驗豐富,對煮食有熱誠,令不少客人都好滿意,連我都唔例外,呢次就一試佢哋嘅人氣晚市omakase。佢哋嘅用料都係新鮮上乘,全部都好好食,我呢次只介紹幾款我自己最鍾意嘅。石桓貝:石桓貝大多都嚟自岩手縣,佢哋呢個月就最當造。而師傅會喺切之前拍打一下石桓貝,為咗令細胞得到激活,令原本經已清爽嘅肉質變得更佳口感。鮟康魚肝配烏魚子:嚟自北海道嘅鮟康魚肝,經過醃製、過篩等手法處理,令其口感變得有如雪糕咁綿密,再加埋野生烏魚子,海水嘅鹹香味變得更濃。池魚:池魚魚味較濃,肉質鮮嫩,口感嫩滑,做成軍艦,更能突出魚肉嘅味道。海膽:海膽鮮甜,又夠新鮮,用料夠豪爽,令人食得好滿足又開心。醬油漬大拖羅:醬油漬係日本傳統中嘅一種食法,而醬油中嘅鹽份會讓魚肉稍微脫水,令醬油所帶嘅風味更易滲透於魚肉之中,令魚肉有如果凍般嘅口感,而呢次用嘅係大拖羅,油脂較豐富,令食嘅時候更軟滑之餘,仲多添一份油香。鰆魚:依家呢個時間剛剛開始,喺鰆魚最肥美嘅時候,銀身魚比人一種會好重口味嘅感覺,但鰆魚相對其他而言比較清淡,佢嘅鮮味同甘味都比較淡,而魚肉本身都無霸氣般嘅腥味。而肉質口感柔

鰆魚:依家呢個時間剛剛開始,喺鰆魚最肥美嘅時候,銀身魚比人一種會好重口味嘅感覺,但鰆魚相對其他而言比較清淡,佢嘅鮮味同甘味都比較淡,而魚肉本身都無霸氣般嘅腥味。而肉質口感柔嫩,食落好輕盈。

鰤魚腩:鰤魚嘅油脂好豐富,肉質緊實,魚味濃郁,而且係魚腩部份,味道口感會更好。