2023-06-09 741 views
Omakase的話我不喜歡一些預約困難的店不喜歡等太久這間餐廳比較容易預約 可能是因為地址關係吧上他們的官網預約就可以了 (中午12點 晚上7點)這裡晚餐只做一輪 可以慢慢地喝酒 和朋友聊聊天-今餐的mvp 是毛蟹(圖1️⃣)!😍太好吃了!下面有配一個啫喱和蟹膏和紫蘇花令我留下深刻印象的有海膽壽司(圖2️⃣) 瑩光魷魚 (圖3️⃣) 😍海膽很鮮甜 魷魚是有膏的!😱太好吃了!魚肝(圖4️⃣)入口即化😍正!蠔(圖5️⃣) 十分肥美 蠔入面的海水不太咸 剛剛好其他壽司都很好吃😍他們有兩款梅酒可選 自家制的梅酒比較酸 另一款比較甜 易入口梅酒(圖1️⃣8️⃣)那顆冰是玫瑰花形狀很可愛🫶🏻美中不足-拖羅(圖1️⃣6️⃣)有點太肥和燒白子(沒有放圖)的話我喜歡吃刺身多一點這家的價位不是太高但也不低但他的性價比真的挺高-Lunch (💰480/ 780 hkd)dinner (💰 1380/ 1680 hkd)
Omakase的話我不喜歡一些預約困難的店
不喜歡等太久
這間餐廳比較容易預約 可能是因為地址關係吧
上他們的官網預約就可以了 (中午12點 晚上7點)
這裡晚餐只做一輪 可以慢慢地喝酒 和朋友聊聊天
今餐的mvp 是毛蟹(圖1️⃣)!😍太好吃了!
下面有配一個啫喱和蟹膏和紫蘇花
海膽很鮮甜 魷魚是有膏的!😱太好吃了!
魚肝(圖4️⃣)入口即化😍正!
蠔(圖5️⃣) 十分肥美 蠔入面的海水不太咸 剛剛好
其他壽司都很好吃😍
梅酒(圖1️⃣8️⃣)那顆冰是玫瑰花形狀很可愛🫶🏻
美中不足-
這家的價位不是太高但也不低
但他的性價比真的挺高
Lunch (💰480/ 780 hkd)
dinner (💰 1380/ 1680 hkd)
2023-04-16 827 views
啱啱食咗一間叫做「舍利鮨」嘅日本菜餐廳喎,佢係喺元朗嘅一個商場入面。我嗌咗佢哋嘅招牌菜嚟食,有啲係廚師發辦嘅,真係好新鮮同埋新鮮嘅鰆魚,啲海膽仲好濃郁,同埋啲秋刀魚都好滑啊。佢哋嘅飯好好味,啲米粒個個都係脆口嘅,係一啲粘粘嘅感覺都冇。啲魚生又好新鮮,令到啲壽司同啲刺身味道都好正。啲價錢都算公道,如果有機會,我會再嚟食啊!喺呢啲餐廳食嘢真係好舒服,啲裝修亦都好舒服。啲服務員好熱情同埋好專業,會好細心咁同你傾計介紹啲菜式同啲酒水。如果你想試下日本菜,我會推介你哋嚟嗰啲,尤其係啲新鮮嘅魚生同埋啲壽司,真係好正呀!

2023-04-07
小編今日來到上環一間壽司店「舍利鮨 Sushi Shari」,主打江戶前壽司廚師發辦🍣 門外是古樸低調的木門,進入店內是充滿大自然和內斂禪意的和式環境✨ 餐廳嚴選日本漁市場空運直送到港的食材,食客可品嚐每個季節時令的美食😄今次品嚐了入門級的午市廚師發辦套餐,體驗到餐廳對料理的細緻處理和嚴選食材的追求,下次必定會嚐一下餐廳更高級的廚師發辦套餐🧡午市廚師發辦套餐的「壽司12貫」包括有石垣鯛、帆立貝、櫻鰤、鱲魚、昆布漬甜蝦、梭子魚 、深海池魚、池魚、炙燒赤睦魚、醋漬昆布鯖魚、中拖羅、大拖羅,以下介紹Top 3壽司推介😎1️⃣「炙燒大拖羅」瑰寶級的吞拿魚部位,一層層的筋拖羅脂肪比例極高,口感軟綿,魚味極為濃郁,以火炙輕輕燒脆肉身表面,能夠帶出魚油香味🧡 魚脂醇香停留在口腔中,大拖羅脂肪分布如雪花般精緻均勻,特製的赤醋飯更能提升拖羅的鮨味✨2️⃣ 「醋漬昆布鯖魚」可稱為是日驚喜之作,師傅取出原條半邊的鯖魚,以精湛刀功薄切幾片紮實的鯖魚片🔪,層層疊舖上壽司飯上,最後放上醋漬薄昆布,醃漬的鯖魚鹽和醋比例剛剛好,輕輕的醋香先喚醒味蕾,口感細緻而味道帶有隱隱的昆布香氣,帶出豐富的美味,而且充滿高級的享受感覺☺️3️⃣

3️⃣「火炙赤睦魚」師傅稱赤睦魚為「一期一會」的時令魚款,在日本被譽為跟喜知次齊名的極尚深海魚🐟 赤鯥魚肉質油脂豐富,肥美又帶濃郁鮮味,炙燒過的赤鯥,利用熱力帶出魚油脂,魚油香緩緩滲入壽司飯中,必食推介😊

🍽 :午市廚師發辦套餐
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$480
📍 地址:舍利鮨 (元朗)
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
🈹推介優惠:N/A
2023-03-10 726 views
好耐冇嚟過元朗啦😆今次過嚟元朗竟然係食一間好高質嘅日本菜☺️我唔係好熟元朗區,不過佢都算容易搵!而且餐廳環境都算闊落乾淨👍🏻😆嗰日過嚟都算多客人所以記得要預約!!Omakase唔係度度都咁好食! 今次喺呢間餐廳試吓 試咗好幾款唔同嘅菜式,全部都好好食😋賣相都幾精緻~平政魚好新鮮亦都好肥美!赤貝口感好好👍🏻亦都一樣新鮮,價錢仲要唔算太貴,呢個幾值得推介!平時我比較少食池魚,但佢哋呢度嘅池魚做得好好👍🏻你睇個賣相就知!同埋所有餸菜都睇得出師傅嘅用心同埋刀工!最好食嘅係中拖羅,比其他舖頭更加新鮮,而且店員都會細心講解,用餐體驗唔錯🤭林尾要食返個芝士雪糕嘅甜品做終結,如果下次經過元朗都可以專程嚟試吓!

2023-03-09 504 views
未去到旅行,食著Omakase先🤣 上網見呢間幾好,午市去其實價錢都 OK,魚生好新鮮,醋飯 Size 同味道都啱啱好🤤 時間都啱啱好,唔好等好耐又唔會好趕.馬糞海膽 (超鮮甜😍😍😍 而且俾好多)燒目光魚(鹹香味濃,配酒一流)深海池魚 (魚油正☺️)醬油漬中拖羅 磯煮八爪魚 (新鮮彈廳牙)富山縣昆布漬白蝦 麵鼓湯芝士雪糕 (清清地鹹甜品最正😆 就算食完咁多魚生都唔會覺得好凍).最緊要坐得舒服,個設計都真係好跟足日本👍🏻
馬糞海膽 (超鮮甜😍😍😍 而且俾好多)

燒目光魚(鹹香味濃,配酒一流)

深海池魚 (魚油正☺️)

醬油漬中拖羅

磯煮八爪魚 (新鮮彈廳牙)

富山縣昆布漬白蝦

麵鼓湯

最緊要坐得舒服,個設計都真係好跟足日本👍🏻
2023-03-08 219 views
裝修簡樸 食物質素高嘅日本餐廳🎌==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐚赤貝刺身 食落爽口 面頭wasabi調味更加開胃👏🏻🍣 活左口魚 左口魚邊 咬口彈牙較實身👍🏻味道比較清新冇油膩感🍃🍣池魚 新鮮肉質配上少少豉油已經非常好食😊🍣大拖羅 油脂分怖均勻 入口即溶💯豐富滿足😍🍣金鯛 肥美鮮甜 一啖食落口好滿足🤤🍣醬油漬中拖羅 肉質軟腍 油脂感高👍🏻==============================估唔到元朗區都有一間食物質素高既小店 值得支持
裝修簡樸 食物質素高嘅日本餐廳🎌
🍣金鯛 肥美鮮甜 一啖食落口好滿足🤤
🍣醬油漬中拖羅 肉質軟腍 油脂感高👍🏻
估唔到元朗區都有一間食物質素高既小店 值得支持
2023-03-06 178 views
最近太忙碌,連去旅行都未能抽到時間,唯有去食餐高質日本菜安慰一下疲倦的心靈, 門口充滿日本風味,真係冇揀錯地方今日就來嘆一個omakase 金目鯛厚切後炮製成壽司,皮脆肉爽甜,質感紮實鮮甜池魚,雖然魚味較淡,但喜愛是高蛋白兼脂肪含量低肉質彈牙有咬口赤貝,那份鮮美令人喜愛,彈潤的口感和鮮美的味道都讓人難忘大拖羅,甘香魚油,入口即溶,肥美可口,肉質軟熟,魚油香味充斥整個口腔,久久不散,令人回味醬油漬中拖羅,油分適中而無筋,入口即溶,雖然塗上醬油,但冇掩蓋濃郁魚味,反而豐富了味昆布漬伊佐木,布漬有提升食材味道的作用,用昆布來包著魚,鮮味被魚吸收,伊佐木薄薄的魚肉白裡透著點點粉紅,光澤油潤,肉質柔軟中帶彈性,油脂不算太多,口感爽脆,細緻清新香滑碗蒸蛋小小一份滑嫩鮮味

赤貝,那份鮮美令人喜愛,彈潤的口感和鮮美的味道都讓人難忘

香滑碗蒸蛋小小一份滑嫩鮮味
2023-03-06 124 views
元朗本身就已經出名多好野食,想食咩都仲有兩三間好推介可以係元朗搵到,不過今次食呢間日本野,就真心可以講得上同區之冠,品質味道氣氛相比同區同樣的日本餐廳高最少一個檔次,亦令人覺得可以比美鬧熱的日本餐廳,重點價錢係相儀,貼近反本身元朗區域嘅價位,又好食又抵食,絕對真心推介!大拖羅、平政魚、帆立貝、馬糞海膽、白蝦刺身類叫左以上呢幾樣,食落係食得出品質係高,唔會有怪味。新鮮材料食完係絕對可以食到呢一種鮮甜嘅味道。特別係大拖羅,夠肥又夠油脂,入口即化!麵豉湯、芝士蛋糕熱食和甜品叫左呢兩樣,味道唔錯,湯唔會死咸,蛋糕有驚喜,中意食甜品可一試。

大拖羅、平政魚、帆立貝、馬糞海膽、白蝦

麵豉湯、芝士蛋糕
2023-03-05 116 views
舍利鮨 (元朗)元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖大拖羅真係極上滋味,入口即溶,牙齒同口腔之間游走,食過會上癮,真係要添食。齒頰留香,味覺係一種好深遠嘅記憶,你食咗就知道乜嘢叫做夢迴牽繞。富山縣昆布漬白蝦白蝦柔和甘甜味係口中擴散,昆布味濃。帆立貝大大粒,雪白爽口,鮮甜👍深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。磯煮八爪魚一口咬落去爽彈到不得之了赤貝橙紅色,色澤亮麗,鮮活滋味,好吸引!麵鼓湯濃郁芳香,咕嚕咕嚕咁就飲晒啦。
舍利鮨 (元朗)
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

大拖羅

富山縣昆布漬白蝦

白蝦柔和甘甜味係口中擴散,昆布味濃。

帆立貝

大大粒,雪白爽口,鮮甜👍

深海池魚

肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。

磯煮八爪魚

一口咬落去爽彈到不得之了

赤貝

橙紅色,色澤亮麗,鮮活滋味,好吸引!

麵鼓湯

濃郁芳香,咕嚕咕嚕咁就飲晒啦。
2023-03-03 96 views
最近做嘢好辛苦,決定食餐omakase.選擇有平有貴,價位由$780-$1680亦有。座位雖然唔多,但乾淨企理,日式裝修,由於置身日本。每款壽司都十分新鮮,完勝出面嘅連鎖壽司店。😍今次總共有六款壽司:干瓢卷,目光魚、石垣貝,秋刀魚干飄卷:一共兩塊,飯十分軟糯,:干瓢卷是日本平民美食,香港的日本餐廳鮮有供應,即使進食時不蘸調味料也滋味十足。目光魚:原嚟就係青目魚,肉質細膩,帶著豐富的油質香氣。醬油漬大拖羅 :唔需要再沾醬油。入口鮮甜入口即溶。秋刀魚:完全唔會有魚腥,配搭醬油鮮味十足,石垣貝:味道鮮甜。總體而言非常值得再嚟😍

今次總共有六款壽司:干瓢卷,目光魚、石垣貝,秋刀魚

目光魚:原嚟就係青目魚,肉質細膩,帶著豐富的油質香氣。

醬油漬大拖羅 :唔需要再沾醬油。入口鮮甜入口即溶。

秋刀魚:完全唔會有魚腥,配搭醬油鮮味十足,

石垣貝:味道鮮甜。

總體而言非常值得再嚟😍
2023-03-02 75 views
去完旅行返香港,仲好掛住日本嘅味道🤤,所以我就即刻入元朗,去食omakasa佢哋嘅午餐最平先$480起,相當抵食而我最鍾意食嘅係 燒比目魚,鹹鹹地燒得幾香而壽司方面,醋飯調味調得好好,所以配上唔同嘅刺身都好好食,當中有醬油漬中拖羅,深海池魚,富山縣昆布漬白蝦,口感豐富,配上個獨特嘅醋飯一起吃,簡直一流。😍而佢嘅茶碗蒸都幾正,啲蛋煮得好滑,勁想食多一碗😂😂呢一個價錢有呢一個質素,算係相當滿意😍😍
佢哋嘅午餐最平先$480起,相當抵食
而我最鍾意食嘅係 燒比目魚,鹹鹹地燒得幾香
而佢嘅茶碗蒸都幾正,啲蛋煮得好滑,勁想食多一碗😂😂
呢一個價錢有呢一個質素,算係相當滿意😍😍
2023-03-02 71 views
🌼富山縣昆布漬白蝦用昆布醃漬過的白蝦水份濃縮了一點,蝦肉的風味亦濃縮了一點,蝦肉味道很出彩,好吃😋🌼池魚池魚其實是一種相當多樣化的食物,它可以根據你的口味來做選擇。都能吃到很開胃的口感。此外,對於那些喜歡鹹味的人來講,也可以加上調味料打造出不一樣的想像。🌼帆立貝帆立貝即到即煮,因此十分新鮮。口感滑身,🌼磯煮八爪魚🐙八爪魚的口感是軟滑、多汁,鮮嫩多汁十分難得。 其食味帶海鮮香氣,帶有一點甜辛的味道。 每次都能品嘗到新鮮的食材所帶來的特有的甘甜,令人印象深刻而難忘。🌼醬油漬中拖羅把綿實軟糯的拖羅蓉放在大細剛好的飯團上,入口即溶的感覺,清新的食材幫助啟動味蕾。師傅特意挑選肌肉較多的大拖羅,感覺不會太肥膩 😘 🌼馬糞海膽一口放進嘴裏,嘗到海膽的鮮味,恰到好處。環境方面恬靜寧謐的氛圍中讓食客在品嚐 OMAKASE時,得到味覺和視覺的雙重享受😎 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️🔎 #cass_omakase 🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_yuenlong🔎 #cass_元朗🔎 #eatwccinhk

🌼富山縣昆布漬白蝦

🌼池魚

🌼帆立貝

帆立貝即到即煮,因此十分新鮮。口感滑身,

🌼磯煮八爪魚🐙

🌼醬油漬中拖羅

🌼馬糞海膽
一口放進嘴裏,嘗到海膽的鮮味,恰到好處。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🔎 #cass_yuenlong
🔎 #cass_元朗
🔎 #eatwccinhk
2023-03-02 91 views
幫閨蜜慶祝生日~~佢揀左日本菜, 上網搵完見呢間風評不錯, book 左中午1:00 食omakase 慶祝餐廳門面低調, 識貨既先識黎🤭磯煮八爪魚, 幾有彈性燒目光魚, 個名好特別好易記, 食落有陣鹹香偏濃味既昆布漬白蝦, 來自富山縣物有所值深海池魚, 幾爽口😎馬糞海膽, 個人最喜歡係馬糞海膽,濃郁鮮甜😝活左口魚,新鮮可口左口魚魚邊, 裙邊係一條魚最肥美的一部份, 好正!最後仲有麵鼓湯飲暖身今餐朋友食得好滿足所以我都好滿意!🥰
餐廳門面低調, 識貨既先識黎🤭
磯煮八爪魚, 幾有彈性
燒目光魚, 個名好特別好易記, 食落有陣鹹香偏濃味既

昆布漬白蝦, 來自富山縣物有所值

深海池魚, 幾爽口😎

馬糞海膽, 個人最喜歡係馬糞海膽,濃郁鮮甜😝
活左口魚,新鮮可口
左口魚魚邊, 裙邊係一條魚最肥美的一部份, 好正!

最後仲有麵鼓湯飲暖身
今餐朋友食得好滿足所以我都好滿意!🥰
2023-02-17 155 views
元朗出名多野食,但係omakase就真係未試過,今次同男朋友一於去元朗國嘗下出名既舍利鮨,一嘗omakase 既享受! 一去到門口就好似去左日本🇯🇵咁🥰🥰成間餐廳以木系為主,入到入面好舒服,而且仲可以睇師傅表演純熟嘅手勢,真係賞心悅目嘅事🤭🤭鰆魚係冬季適合食嘅魚,比較肥美,味道偏去淡身,建議加上芥末,口感會更佳 💕💕!醬油漬大拖羅脂肪非常厚,入口即溶😋😋拖羅既魚油簡直係留在口腔師傅再配上左小小醬油令個整個拖羅既味道提升!玉子燒一個字「滑」!蛋味濃而香,並不會乾身!魚湯香濃又有濃郁嘅魚味,而且一啲都唔腥,十分鮮味!哈密瓜最後配上依個又香又甜又多汁既哈密瓜佢總結!依餐omakase真係感覺非常良好!而且性價平好高,值得一試嫁!😊

鰆魚

醬油漬大拖羅
脂肪非常厚,入口即溶😋😋
拖羅既魚油簡直係留在口腔
師傅再配上左小小醬油令個整個拖羅既味道提升!

玉子燒
一個字「滑」!蛋味濃而香,並不會乾身!

魚湯
香濃又有濃郁嘅魚味,而且一啲都唔腥,十分鮮味!

哈密瓜
最後配上依個又香又甜又多汁既哈密瓜佢總結!