2022-10-15
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.6/5💜之前已經聽朋友介紹過,係元朗好出名😆聽講仲係元朗首間廚師發板‼️book到嘅時候已經好期待😍餐廳全吧枱設計,約12個座位💺可以近距離欣賞師傅製作每道料理🍣✅Omakase $780選咗刺身4品、料理1品、壽司8貫和雲丹盛💛前菜🔸黑松露茶碗蒸:蒸蛋滑溜,充滿黑松露香味😙🔸水雲菜:酸酸甜甜,口感滑溜,非常開胃🔸沙律:沙拉配胡麻醬💛刺身4品🔸赤貝赤貝上菜前底下配檸檬墊住,增加新鮮感🍋🔸松葉蟹肉師傅已經拆好肉,啖啖蟹肉☺️相當滿足😆🔸北海道仙鳳趾生蠔生蠔好大隻,口感creamy,配上酸汁幾清新🔸獅魚即係平時講嘅油甘魚,配柚子胡椒減少油膩感。呢款魚味道較濃,口感厚實🐟💛料理1品🔸汁煮吞拿魚鮫魚肉肥美滑身,口感軟嫩☺️醬汁帶微甜,好食😋💛壽司8貫🔸北海道帆立貝帆立貝鮮甜,配岩鹽柚子皮清新🔸白蝦來自富山灣的白蝦🦐一件壽司原來要用十幾隻白蝦😯配竹炭鹽可帶出鮮甜味又唔會搶走本身的蝦味👍🏻🔸赤陸屬於白身魚,油份偏重🔸甜蝦上面加咗蝦頭蝦殼精華,可以食到唔同層次的蝦味🦐🔸赤身用醬油漬過,可以令口感滑身,魚味濃郁配七彩芝麻,比普通芝麻香😍🔸大拖羅 油份非常充足,配京蔥碎
💜回頭指數:4.6/5💜
✅Omakase $780
選咗刺身4品、料理1品、壽司8貫和雲丹盛
💛前菜
🔸黑松露茶碗蒸:蒸蛋滑溜,充滿黑松露香味😙
🔸水雲菜:酸酸甜甜,口感滑溜,非常開胃
🔸沙律:沙拉配胡麻醬
💛刺身4品
🔸赤貝
赤貝上菜前底下配檸檬墊住,增加新鮮感🍋
🔸松葉蟹肉
師傅已經拆好肉,啖啖蟹肉☺️相當滿足😆
🔸北海道仙鳳趾生蠔
生蠔好大隻,口感creamy,配上酸汁幾清新
🔸獅魚
💛料理1品
🔸汁煮吞拿魚鮫
魚肉肥美滑身,口感軟嫩☺️醬汁帶微甜,好食😋
💛壽司8貫
🔸北海道帆立貝
帆立貝鮮甜,配岩鹽柚子皮清新
🔸白蝦
🔸赤陸
屬於白身魚,油份偏重
🔸甜蝦
上面加咗蝦頭蝦殼精華,可以食到唔同層次的蝦味🦐
🔸赤身
🔸大拖羅
油份非常充足,配京蔥碎,估唔到咁夾😳朋友最中意呢款😍
🔸腦天
屬於吞拿魚的天靈蓋,非常稀有🍣口感非常軟身,魚味香濃,我最中意呢款😝
🔸灸燒右口魚
用紫菜包住,紫菜好脆🤣兩邊都有灸燒過,油份充足‼️
💛雲丹盛
🔸海膽三文魚籽丼
份量十足,賣相吸引😍上面舖滿海膽&三文魚籽,師傅仲好細心問我地洗唔洗少飯🍚三文魚籽係自家製,帶甜味和酒香😋
💛麵豉湯
💛甜品
焙茶奶凍,焙茶味濃郁,越底越濃味🍵配紅豆蓉和淡奶
🐻總結
餐廳原來上年翻新過,環境更舒適☺️師傅和員工態度友善,service幾好😙
📍寿司の神 (元朗)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖