2022-11-29
泰國嘢食真係同日本菜一樣永遠都唔會食厭🥹🇹🇭今次又再Encore元朗小曼谷呢間高質泰菜🤪 今次食午市睇吓同夜晚有咩分別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)發現佢午市係平啲,仲有下午茶餐揀 性價比好高 泰式燒牛柳🥩配木瓜沙律🥗$49燒牛柳好入味 而且肉質唔會好硬/鞋口 點埋佢嘅泰式醬汁調味啱啱好再加埋切絲木瓜沙律 🥗爽甜🍅又開胃 佢哋將個牛柳同埋沙律分開 咁就唔驚 啲牛咁快攤凍晒喇🥰🥘🦀 泰皇咖喱軟殼蟹(配蒜蓉包)$125呢個真係一定要叫!! 泰皇咖喱軟殼蟹可以配飯/蒜蓉包/薄餅🥖 我哋就揀左蒜蓉包軟殼蟹係即叫即炸 蟹身夠大隻,而且好脆口 想講佢呢個泰皇咖喱好正 係白飯殺手 🥷 咖喱好重椰香味,而且好Creamy 重點係唔會好辣 加埋啲青椒同埋洋蔥 🧅 夠爽口唔驚太滯 再點埋個蒜蓉包🥹🥹諗返起都好想食 😋泰式酸辣鳳爪 $88泰國菜必食😋,冇骨啖啖肉 再加埋爽口嘅車厘茄🍅同埋生菜 🥬😎 配埋佢哋嘅泰式酸辣汁 酸酸地作為前菜真係好開胃🤪泰式鮮蝦小曼谷炒米$108之前就是左佢哋嘅金邊粉,今次就試吓佢哋嘅炒米粉 同樣地今次佢嘅份量都好多😋配料都好充足 大🦐蟹柳炒蛋 米粉仲更加入味添💞我仲發明咗過隱藏食法,🤪剩返嗰啲咖
發現佢午市係平啲,仲有下午茶餐揀 性價比好高
泰式燒牛柳🥩配木瓜沙律🥗$49
再加埋切絲木瓜沙律 🥗爽甜🍅又開胃
佢哋將個牛柳同埋沙律分開 咁就唔驚 啲牛咁快攤凍晒喇🥰
🥘🦀 泰皇咖喱軟殼蟹(配蒜蓉包)$125
軟殼蟹係即叫即炸 蟹身夠大隻,而且好脆口
泰式酸辣鳳爪 $88
泰式鮮蝦小曼谷炒米$108
配料都好充足 大🦐蟹柳炒蛋 米粉仲更加入味添💞我仲發明咗過隱藏食法,🤪剩返嗰啲咖喱🍛我用嚟點米粉食🥰 都好夾
飲品方面,我哋跟餐加配咗
🌴椰青$25
呢個價錢大大個椰青,仲要清甜又多水 🥰
🥥珍多冰$21
出面一杯普通珍珠奶茶都40幾蚊啦 呢個珍多冰仲要好足料 喺刨冰上面加咗啲爽口彈牙嘅綠色粉條 類似係我哋成日食嘅仙草 再加埋椰汁🥰🥰重點係佢夠冰凍😋 爽!
結論係泰國菜嚟講呢間都真係好抵食同埋係高質嘅 所以都忍唔住食完又食😜