2018-04-18
今日又同朋友嚟元朗食好西,特意挑選了呢間鮨文Omakase呢間喺元朗出名好味,品質保證特別好。Omakase盛惠$1800,真係不得了首先嚟一碗黑松露金箔茶碗蒸,一入口真係好滑,濃郁既黑松露味,入邊仲有瑤柱、冬菇,增添貴氣。Otsukuri六點首先嚟左岩蠔,原隻開蠔殼,蠔身真係好飽滿,一入口鮮甜,天然海水味上面:左口魚.裙邊,裙邊表面微微燒過,慢慢細嚼,好有魚味。下面:平目魚,一塊加了柚子,一塊燒過,我個人喜歡加了柚子的味道,更為惹味。鳥貝用刀拍一拍,收縮了,食若去好滑,好鮮甜。左上:中拖羅,鮮紅色,脂肪分佈好平均,入口即溶。右上:大拖羅,師傅用火槍燒過, 配上京蔥一齊食,十分香滑。左下:Sushi五貫師父話食壽司,要用手食。👍👍金立魚,配上俄羅斯魚子醬,帶出魚的香味。右下:蝦壽司好多隻細既蝦仔,豐富嘅口感。肝醬配鮑魚, 鮑魚好爽口,肝醬味濃,同飯一齊食好滋味。三文魚籽,師父話食三文魚籽要打側食 ,咁樣先唔會整到周圍都係。螢光魷魚,燒得很嫩滑,有膏,有鮮味。雲丹盛, 海膽杯, 最適合用嚟呃like, 底部鋪滿壽司飯,之後就用海膽一層一層鋪滿叠高,最後上面盤蝦,感覺好華麗。海膽鮮甜,入口
黑松露金箔茶碗蒸
Otsukuri 六點
鳥貝
右上:大拖羅,師傅用火槍燒過, 配上京蔥一齊食,十分香滑。
左下:Sushi五貫
師父話食壽司,要用手食。👍👍
金立魚,配上俄羅斯魚子醬,帶出魚的香味。
右下:蝦壽司好多隻細既蝦仔,豐富嘅口感。
螢光魷魚,燒得很嫩滑,有膏,有鮮味。
魚湯, 用新鮮嘅魚熬成湯,顏色奶白色,無腥味好鮮甜。