2014-02-03 3052 views
夜麻麻專登係上水渣車入元朗食「泥」… 11點3去到Sense Dessert Café, 呢個位其實都幾難搵吓..去到仲有好鬼多人, 攞飛仔等位.. 一等就等咗半個鐘..11點9左右先入到去坐低~之前睇《千奇百趣》知道呢到有花盆甜品,咁當然叫一個嚟試試!花盆甜品 / ($45) : 見到Openrice呢到嘅人影相以為好大杯,點知原來都幾細杯吓.. 但勝在像真道夠高! 上面有塊Mint Leaf,之後D「泥」係朱古力脆脆,入面係正常Tiramisu味道。其實呢$45只係買一個Gimmick同埋影相機會, 味道其實好一般, 同你係街邊買十幾蚊嘅Tiramisu亦一樣味道。楊枝甘露 ($38): 男友只係鍾意食中式甜品, 所以好堅持要order楊枝甘露。楊枝甘露上面有個雪糕球,入面有舊好酸嘅芒果搭楊枝甘露,不點也罷… 灰白心太軟 ($75): 估唔到呢到都有分子雪糕食, 所謂灰白即係芝麻+Vanilla嘅雪糕,但就transform咗做硬嘅朱古力,中間有個綠茶心太軟。由於係雪糕經過低溫處理,上嚟嗰時就已經有好多煙~服務員都再三提醒大家要連心太軟食,如果唔係會凍傷。我覺得中間個綠茶心太軟,
夜麻麻專登係上水渣車入元朗食「泥」…
去到仲有好鬼多人, 攞飛仔等位.. 一等就等咗半個鐘..
花盆甜品 [原味 Tiramisu] / ($45) : 見到Openrice呢到嘅人影相以為好大杯,點知原來都幾細杯吓.. 但勝在像真道夠高!

灰白心太軟 ($75): 估唔到呢到都有分子雪糕食, 所謂灰白即係芝麻+Vanilla嘅雪糕,但就transform咗做硬嘅朱古力,中間有個綠茶心太軟。由於係雪糕經過低溫處理,上嚟嗰時就已經有好多煙~服務員都再三提醒大家要連心太軟食,如果唔係會凍傷。我覺得中間個綠茶心太軟,綠茶味太濃,有點甘苦,連埋雪糕一齊食會易D入口。由於都幾大碟吓,建議4個朋友一齊開心Share!

**朋友Order的 - 煙燻木糠布甸**: 一上碟擺設都幾精美,服務員同我哋講3分鐘後可以開咗個glass cup.. 一打開真係有一陣煙飄出嚟~但食落個木糠布甸就好似有陣燒元寶蠟燭嘅味道.. 你都咪話唔驚!(我哋唔知係咪焗得太耐= __ =”)

嚟呢到食真係食gimmick嘢,你問我係唔係好好食,我可以答你唔係,值唔值咁貴,見人見智,呢到明顯貴過出面食嘅甜品。如果未嚟過嘅Openrice朋友仔, 可以嚟吓, 影吓相都OK吧!
Other Info. : [我最終都係佢哋Instagram問嗰d係乜煙嚟, Sense回覆係:檸檬木燒出嚟嘅煙]
2014-01-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$79 (Last Night Supper)
  • tiramisu