2022-04-10
元朗出名多鮨店,今次呢間《寿司の神》讀緊書嘅時候已經聽過,平時成日經過,終於試第一次。前菜:沙律、鴨胸肉秋葵、黑松露茶碗蒸特上お任せ膳 / $780內容有:刺身4品、料理1品、壽司8貫、雲丹盛(🌟推介)▫️刺身4品🌟生蠔,好新鮮肥美!配酸酸甜甜嘅汁,我估係柚子醋來,食完一隻會想繼續食,唔夠喉。其餘有赤貝,魚(唔記得咗魚嘅種類),鮟鱇魚肝(好大舊,有啲溜)▫️料理1品🌟汁煮吞拿魚鮫,非常入味,肉質好淋身,日式煮法,汁甜味會重啲🌟🌟🌟炙燒右口魚邊This time FAV!! 比火燒完啲油脂出晒嚟,超香,真係有入口即融感覺,100分💯🌟雲丹盛迷你海膽三文魚子丼,新鮮!見住師傅一層一層將啲海膽疊上去,不過我麻麻三文魚子。🌟蟹肉呢個上碟好驚喜,估唔到用一個小碗子裝,鋪滿蟹肉!🌟老天係吞拿魚的天靈蓋位,好罕有,一條吞拿魚只係得好細舊㗎咋,師傅話火炙係最好嘅食法,油脂再豐富啲👍🏻🌟大拖羅配紫蘇葉(自己好鍾意佢個味道),帶小小甘味,可以平衡返油脂感▫️中拖羅▫️甜蝦 搽上秘製蝦膏醬,係用幾百隻蝦製作,精華來,略嫌甜蝦質感冇咁爽身。▫️赤身▫️帆立貝,灑咗海鹽同柚子皮▫️麵豉湯、柚子啫喱食完壽司最後上的,柚子啫喱一
前菜:沙律、鴨胸肉秋葵、黑松露茶碗蒸
特上お任せ膳 / $780
內容有:刺身4品、料理1品、壽司8貫、雲丹盛
(🌟推介)
▫️刺身4品
▫️料理1品
🌟🌟🌟炙燒右口魚邊
🌟雲丹盛
🌟蟹肉
呢個上碟好驚喜,估唔到用一個小碗子裝,鋪滿蟹肉!
🌟老天
🌟大拖羅
▫️中拖羅
▫️甜蝦
▫️赤身
▫️帆立貝,灑咗海鹽同柚子皮
▫️麵豉湯、柚子啫喱
食完壽司最後上的,柚子啫喱一般般,唔實身。
因為冇晚市堂食,餐廳應該都想做多啲生意,所以定咗唔同嘅時段用膳,每節90分鐘,我食中午12點,塞車遲咗小小,前菜要食得急先可以追返隔離進度(因為師傅一次過serve 2組客人)如果趕唔上,壽司就會一次過上,唔會逐件逐件上(見到有其他客人真係直接一碟過)用餐享受度大減🤔
用餐時間其實唔係好夠,食得急咗啲,而且師傅同客人嘅交流比較少,可能佢都太忙住整壽司😂
P.S. 預約要比按金,每位$200,鍾意坐吧枱記得提出要求~