2022-10-04
元朗近期開多咗好多主打Omakase嘅壽司小店,以元組級來講就有「壽司之神」,屹立元朗已經有九年多。餐廳上年裝修過,好想去幫襯,咁啱朋友將會移民,所以趁機會請佢食返餐好嘅日本菜。餐廳門面低調,感覺似一間隱世小店。店內裝修清雅,用上淺色木材嘅傳統Omakase吧枱,座位之間間隔寬躺,絕對冇侷促嘅感覺。餐廳有三款set lunch可供選擇,今次揀咗中間價錢嘅「特上」。而我最欣賞壽司師傅細心地為我哋介紹每一道菜,令我對日本菜加深咗認識。前菜:和風沙律沙律菜夠新鮮,點上胡麻醬已經好好味。水雲藻物酸酸甜甜,加上水雲嘅鮮味,十分開胃。黑松露茶碗蒸黑松露味道濃郁,蒸蛋夠幼滑刺身4品的:凹貝海螺味道鮮甜,貝嘅口感夠爽口松葉蟹肉北海道松葉蟹嘅蟹肉夠生鮮,還帶一點點海水味北海道仙鳳子珍寶蠔生蠔十分肥美,點上用柚子醋、橙和檸檬製成嘅自家製醬汁,把蠔嘅鮮味昇華。深海池魚師傅用火微微燒過,把池魚嘅魚油逼出來,加上紫蘇花一齊食,味道鮮美豐富。壽司8貫:北海道帆立貝加上岩鹽,日本青柚皮(夏天先至有),味道清新,絕對唔使點Wasabi、豉油。富山灣白蝦晶瑩通透嘅小白蝦,灑上竹炭葉,味道鮮甜,口感特別北海道靖魚鋪上了薄
前菜:
和風沙律
沙律菜夠新鮮,點上胡麻醬已經好好味。
水雲藻物
酸酸甜甜,加上水雲嘅鮮味,十分開胃。
黑松露茶碗蒸
黑松露味道濃郁,蒸蛋夠幼滑
刺身4品的:
凹貝海螺
味道鮮甜,貝嘅口感夠爽口
松葉蟹肉
北海道松葉蟹嘅蟹肉夠生鮮,還帶一點點海水味
北海道仙鳳子珍寶蠔
深海池魚
壽司8貫:
北海道帆立貝
富山灣白蝦
晶瑩通透嘅小白蝦,灑上竹炭葉,味道鮮甜,口感特別
北海道靖魚
鋪上了薄薄一層白板昆布,加上幾朵紫蘇花,原來可以令魚肉食落滑啲和鮮味都有所提升。
甜蝦
最初以為係好普通嘅甜蝦,但原來做法一啲都唔簡單。外層沾上橙色嘅蝦頭醬係用上過百個甜蝦頭熬製而成,所以蝦味超濃郁。
吞拿魚赤身
用上醬油漬做法,灑上一點七色芝麻,魚香味濃郁。
中拖羅
厚切嘅中拖羅,因為一啲筋都冇,食落有入口即溶嘅感覺。
大拖羅
望落油脂十分均勻,原來係用上最滑溜嘅坨腹部位置,配上京䓤一齊食,味道原來超夾。
右口魚
用上比左口魚矜貴得多嘅右口魚,再用火燒逼出魚油,鍾意魚油味嘅我,真係啱晒。
雲丹盛:
用上北海道(一)水產出品嘅海膽,質量絕對有保證,魚子超大粒,師傅話用了秘製醬汁醃製,所以完全沒有腥味,或帶點清甜嘅酒香味。還灑上了金箔,外觀和味道都一流,今餐真係超滿足。