2016-09-22 4907 views
工作、家庭,香港人各有各壓力,永遠都在懷念以前細個嘅歡樂時光!由於朋友同我都各有問題想呻下,覺得最開懷就係去任食打邊爐喇!於是就黎到觀塘呢度搵下食一入到黎,環境已經有驚喜呢度竟然俾我地搵到個兒時玩意,用支電棒喺呢啲鐵圈入面行,支鐵棒唔可以掂到個圈,唔係就輸架啦!以前細個好似掌門人果啲節目都有玩架! (opps!係咪透露左年齡?)同埋現場環境佈置都好懷舊,架上面的紙擺設都呈現左啲香港舊建築物,好似時光倒流咁同埋呢度都幾旺場架!最好都係book定位會穩陣啲(事關我地上次walkin黎無曬位)多手拎左檯面份餐牌黎睇,原來佢地晚市先做火鍋,日頭係一間茶餐廳黎架!都好多元化喎咁晚市其實就只有呢張點餐紙架啫!湯底個名叫做三格格,即是總共有三隻湯底啦! 先從最頂果度揀湯底(三揀二),另加一定要配嘅九州豬骨濃湯湯底咁三揀二入面我地就揀左「韓國海鮮」同埋「重慶辣湯」個人就好喜歡豬骨濃湯,湯味真係好夠,我同朋友忍唔住不左成碗黎當湯咁飲🙈其次就係韓國海鮮湯底,佢唔算好辣,但有好香韓國泡菜味,加上湯入面真係有好多海鮮,例如有蝦,魷魚圈,八爪魚仔等!所以湯底都幾鮮味嘅不過要試湯底味道,真係要趁頭一兩轉加水前因為

一入到黎,環境已經有驚喜
(事關我地上次walkin黎無曬位)

咁三揀二入面我地就揀左「韓國海鮮」同埋「重慶辣湯」

不過要試湯底味道,真係要趁頭一兩轉加水前

因為唔係加湯,而係加水,所以加左兩三次之後其實湯味開始變淡
醬料就需要行去出面個醬料區域度拎,都係啲基本野
飲品方面,除左大路氣水,仲有韓國飲品同冰紅茶,美連達橙汁等
如果唔想飲氣水,側邊仲有柚子蜜俾你自己用杯針架
呢度同平時雞煲邊爐果啲上菜有啲唔同
佢唔會話分好多碟上菜,反而係一碗過,有好有唔好啦

環保啲,唔洗用咁多隻碟
啲野食撈埋一齊,可能要搵到落底先搵到自己想食果粒丸
不過好在係放埋一齊果啲都係啲雪藏食物
而海鮮/ 新鮮肉,例如豬頸肉還是會分開放,確保衛生!讚一個喔!

另一樣令人食得開懷嘅,應該係同啲餐具有關

因佢地啲餐具全部都好colorful,睇到人都開心啲啦!

呢度仲有好多款特色食物,例如黑松露丸,芥末包心丸,年糕魚餅,咖哩丸等等,都係出面比較少見的,值得一試架!

最後仲有雪糕可以點添!

其實我地當日係咁一邊食一邊傾,唔覺唔覺原來人地都收鋪啦!

丫~我想讚下嘅
❦鍋底同配料都試得快,唔洗係咁催
❦食物無漏單
❦店員都有間唔中行過黎望下你有無野要,唔會話舉左手勁耐都無人黎

2016-08-16
Type of Meal