2023-11-09
今日同男朋友行街嘅時候,經過The ONE發現入邊有一間望落好似廚師發辦嘅餐廳,懷着好奇嘅心情行入去,發現入邊嘅裝修好精緻,仲有一塊落地大玻璃,望出去係一片園林景色,非常寫意。🤩我哋點咗呢度嘅8-course dining set,菜式都比較fusion,有創意得來味道都非常好。❤️前菜分別係非常新鮮嘅金目鯛刺身、有朵小花裝飾喺上面嘅蟹肉蟹膏同埋阿根廷紅蝦刺身配上餐廳自家製果醬。😆第一碟菜式係明太子青瓜花天婦羅 上面灑滿咗木魚花碎,咬落外脆內軟。接住落嚟第二碟菜式係牛舌,入口非常柔軟,近乎入口即溶,上面仲有啲紫蘇醬。跟住第三樣就係鮑魚肝醬意大利飯,但用嘅就係來自日本直送嘅富山米。之後就上咗灑上柚子皮同辣肉醬嘅燒鰻魚。接住落嚟就到主角燒A5牛板腱,佢嘅份量都幾多,食完一定夠飽,而且煮得啱啱好,完全唔會韌,非常有牛味。最後就係甜品,分別係法式士多啤梨撻、小倉紅豆加入梅酒製成嘅蛋糕。😇