2020-11-29 263 views
做完gym為咗想多少少運動量一於喺太古行番筲箕灣。途中經過太安樓不如順便獎勵下自己😏見到蛋記見冇乜人排隊,不如買個雞蛋仔當晚飯前嘅treat!呢間蛋記係陪住我成長嘅小店,由我小學學完琴爺爺買俾我$6/底到而家$18/底,已經係十年八載前嘅2倍價錢📈冇幫襯一排,而家蛋記已經用上印有自己店名嘅紙袋,例牌紙袋上嘅小孔令熱辣辣雞蛋仔散熱,唔怕會淋過毛巾🤪==============================原味雞蛋仔 $18外層香脆,內層蛋糕佔雞蛋仔約三分之二,係我鍾意香脆軟熟兼容嘅口感~美不中足係比較乾身同蛋味唔夠,食落味道仲有少少苦,可能因為梳打粉嘅份量多咗嘅關係🤨其實食得蛋記就預左冇得同東大街嘅低調高手/ 媽咪雞蛋仔/ 北角雞蛋仔比較,因為今次唔單單食雞蛋仔嘅味道,食緊嘅係滿滿嘅兒時回憶。希望五年、十年後蛋記仲會繼續係太安樓,等我可以分享我嘅兒時回憶俾我未來嘅仔女👴🏻👵🏼

原味雞蛋仔 $18

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$18 (Tea)