2019-06-03
對於係山區返工既小朋友來講, 可以買到既外賣選擇真係少得可憐。係唔想屈服係"連鎖集團"既心態下, 把心一橫決定去雲咸街既"吃什麼"買外賣!正題:滷肉飯呢個飯盒一望落去: "嘩!" 一共有4種配菜, 而這些配菜同主食比例有近 1:1既程度。比起個種平時快餐得 1 / 2 粒西蘭花或者1匙粟米來講 (你懂的LOL!), 已經加了大量的誠意分! 當日既配菜有菜脯, 芽菜西芹配金菇, 麻婆豆腐同埋疑似豆干絲既物體 (見識少。煩請各位留言指正)。一啖飯連配菜食, 味道配合得宜外, 亦唔會似其他餐廳既前菜咁食落去凍冰冰。滷肉就更不用說了, 肉既肥瘦, 醬汁唔會太咸或太甜 ! 一個飯盒, $60幾, 但有最少4種享受, 可謂性價比高的幸福之選。同時, 我諗返起 "爵爵&貓叔"既Facebook Post, 當中提到原來台式便當也是有營養滿滿既配菜。我先知道 - 難怪佢食唔慣香港個隻"兩條菜飯盒"。
正題:
滷肉飯
滷肉就更不用說了, 肉既肥瘦, 醬汁唔會太咸或太甜 !