2022-06-06
最近會展站開通咗,想去灣仔海旁行下就更加方便🙆🏻♀️!喺灣仔碼頭上方嘅Pier1929早就已經喺我嘅bookmarked list裡面,入到去果然同我預想嘅差唔多,除咗樓底非常高之外,更被維港靚景包圍,喺度用餐特別放鬆,最緊要價錢唔算貴,Dinner set以主菜價錢而定,已經包括咗餐湯、前菜同甜品一共四道菜,都只係由$298起跳✨• 龍蝦濃湯 +$40望落呈深橙紅色,龍蝦味非常突出,飲完個胃好舒服😚• 凱撒沙律配巴馬火腿沙律可以選配煙三文魚或者巴馬火腿,唔算好有特色不過食主菜前清下個味蕾都唔錯😌• 無花果醬香煎鴨肝配多士 +$40鴨肝煎至金黃微焦,口感外脆內軟,無花果醬酸酸甜甜,與油香豐富嘅鴨肝相輔相成,食落冇咁油膩,多士亦烘得好香脆🤤• 西班牙慢煮乳豬配青蘋果燒汁伴椰菜沙律、蘆筍給及脆薯角 $368切落去嗰下已經可以感受到個外皮係幾咁卜卜脆,乳豬以75度慢煮咗18個鐘頭,所以肉質超級滑嫩,可以話係顛覆咗我對豬肉嘅印象,加上特製嘅青蘋果燒汁,香口之中帶清新嘅感覺,推介🔥• 澳洲M5和牛西冷伴薯角
• 龍蝦濃湯 +$40
望落呈深橙紅色,龍蝦味非常突出,飲完個胃好舒服😚
• 凱撒沙律配巴馬火腿
• 無花果醬香煎鴨肝配多士 +$40
• 澳洲M5和牛西冷伴薯角蘆筍 $428
呢塊西冷牛扒嘅牛味好香濃,可惜比起我哋order嘅熟度稍為熟咗少少,都有同餐廳溝通返,期待佢哋日後有改善☺️💪🏻
• 是日精選甜品
甜品有驚喜,抹茶撻唔係假膠綠茶味,係實實在在微澀嘅深綠色抹茶,甜度同澀度控制得唔錯,撻皮薄脆有牛油香,而且仲有流心效果!連伴碟嘅雪糕都係自家製,幾有誠意,可以見到真材實料嘅雲呢拿籽,口感同味道拍得住貴價牌子👏🏻
• Dionysus +$55
想飲啲易入口嘅cocktail,店員就推介我哋試試呢款。呢款以Gin酒做基底,加入咗柚子、薑同檸檬,整體感覺以清新為主,幾啱女仔飲!
• Caramel & Apple Rooibos +$20
另外都嗌咗壺熱茶飲下,焦糖蘋果味嘅茶都係第一次見,倒出嚟已經聞到濃濃香味,風味特別😌